gotvach.bg»Статии»Любопитно»Италиански великденски традиции

Италиански великденски традиции

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
30065
италиански великденски хляб
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Традиционно, Великден бележи края на дългия период на лишения по време на Великия пост, време, когато храни като месо, яйца, масло и свинска мас не са позволени, и това е повод за изобилно и приятно празненство.

Въпреки че постът вече не е толкова стриктно спазван, както в миналото, а в съвременния свят на вносни храни вече нямаме строги диетични ограничения, естествено създадени от сезоните и оскъдността, Великден все още е време за празник, особено на масата.

Популярен италиански израз "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" означава "Коледа с родителите си, Великден с когото искате." С други думи, традиционно е да прекарате Коледа със семейството си, но Великден (въпреки че вероятно все още включва семейството, както отново правят на повечето италиански празници), е малко по-свободен и можете да го празнувате с приятелите си.

Италиански Великденски основни ястия и съставки

казатиело е италиански солен хляб за великден

В началото на 15 век италианците оцветявали твърдо сварени яйца за Великден с билки, цветя и лукови кожи. Днес купуването на шоколадови яйца, които съдържат изненади-играчки, са най-популярното великденско развлечение за италианските деца.

Най-изявените съставки в италианските Великденски ястия са яйцата и агнетата, и двата символа на обновяването и прераждането.

Италианците в южната част на страната правят много видове сложни пикантни хлябове, в които често включват месо, сирена и цели яйца. Казатиело от Неапол е един такъв хляб, изпечен в пръстен от яйца. Великденският хляб от региона на Лигурия традиционно се прави с 33 тънки слоя тесто, по един за всяка година от живота на Исус.

Традиционното италианско Великденско меню започва със супа като римския brodetto pasquale, обилен бульон, сгъстен с яйце и приготвен с говеждо и агнешко месо, или класиката в Неапол, която е станала популярна по света като италианска сватбена супа.

Италиански Великденски сладкиши и десерти

италински сладък хляб за Великден

Има и много сладки Великденски хлябове, като най-разпространен е коломба, сладък дрожден хляб с формата на гълъб, покрит с бадеми и хрупкава перлена захар, подобно на текстурата и вкуса на класическия италиански коледен сладкиш.

Друго добре познато италинско великденско ястие е пастиера наполетана (pastiera napoletana), толкова популярна, че сега се яде целогодишно. Това е кремообразна смес с рикота и грис, овкусени с лимонова кора и вода с портокалов цвят, и традиционно изработени с пшенични класове (символизиращи плодородието) и захаросана портокалова кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати