Съвети за безопасно боядисване и съхранение на великденски яйца

Великденски яйца

Ако планирате да украсите великденски яйца, е добра идея да проверите знанията си за безопасно съхраняване на храни.

Това важи за всякакви яйца, дори ако не планирате да ги ядете. Яйцата са с високо съдържание на протеини и имат много влага в тях, два фактора, които ги правят мишена за бактериите.

Всеки път, когато обработвате сурови яйца, вие потенциално се излагате на ред опасни неща, като бактерията Салмонела е номер едно причина за заболявания, свързани с храната.

Но необработените яйца не са единствената потенциална опасност. Поставянето на твърдо сварени яйца на открито ги излага на температури, които насърчават растежа на тези патогени, както и на други опасности.

Ето и ценни съвети за безопасно боядисване и съхранение на великденски яйца:

Запази всичко чисто

Шарене на яйца за Великден

Измийте прибори, плотове и други повърхности, с които яйцата влизат в контакт. Това включва измиване на ръцете със сапун и гореща вода преди и след работа със сурови или варени яйца.

Имайте два комплекта с яйца

Използвайте един комплект яйца за великденска украса на дома и друг за ядене. Или, за да бъдете в безопасност, използвайте пластмасови яйца за игрите, вместо истински.

Съхранявайте яйцата в хладилник

Съхранявайте великденските яйца в хладилника, до последната възможна минута.

Извън хладилник за повече от 2 часа

Украса на великденски яйца

При никакви обстоятелства не позволявайте на никого да яде яйца, които не са били на студено за повече от два часа.

Използвайте пастьоризирани яйца

Ако искате да използвате яйчните черупки за декорация, като издухате суровото яйце през дупките в черупката, можете да се изложите на салмонела от суровото яйце, докосващо устата ви. За да бъдат безопасни, използвайте пастьоризирани яйца. Ако пастьоризираните яйца не са на разположение, дезинфекцирайте външната страна на всяко яйце, преди да го докоснете устата си. За да направите това, измийте яйцето в гореща вода и я изплакнете в разтвор от 1 чаена лъжичка хлорна белина на половин чаша вода.

Как да използваме сурови яйца

Боядисване на яйца

Ако възнамерявате да използвате суровите яйца, които сте издухали от техните черупки, не се опитвайте да ги съхранявате. Гответе и ги яжте.

Използвайте оцветители за хранителни продукти

Боядисването на яйцата е поне половината от удоволствието да се подготвите за великденските празници, но се уверете, че използвате само хранителни багрила.

Внимавайте за пукнатини

Когато приготвяте твърдо сварени яйца, внимавайте за пукнатини в черупките. Дори малките пукнатини позволяват на бактериите да замърсят яйцето.

Правилото за 7 дни

Нищо не трае вечно! Дори твърдо сварените яйца, които са били подходящо охладени, трябва да се ядат в рамките на седем дни от готвенето.

Вече знаете тези правила за съхранение на великденските яйца. Остава ви само да им се насладите на великденската трапеза заедно с плетените козунаци, пълнения заек, зелената салата с репички, великденските сладки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати