gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите източници на линолова киселина

Най-добрите източници на линолова киселина

ядките са източник на линолова киселина
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Сред киселините има една незаменима мастна киселина, която е нужна за здравето ни, но човешкият организъм не може да я произвежда сам. Това е омега -6 мастната киселина.

Под линолова киселина се разбира ненаситената омега -6 мастна киселина, която заедно с омега-3 мастната киселина, са известни като незаменими за организма киселини. Те могат да бъдат набавени чрез хранителни добавки или определени храни.

За какво е нужна на тялото омега -6 мастната киселина?

Омега-6 мастната киселина е необходима за мозъчната дейност, както и за правилния растеж и развитие на младия организъм. Тя е стимул за растежа на кожните клетки и косата и осигурява доброто здраве на костната система, регулира метаболизма и държи репродуктивните органи в оптималната им форма.

Предимства на линоловата киселина

- Намалява болките при диабетна невропатия. Необходимо е използване на линолова киселина за период над половин година.

- Помага при възпаления - хроничните болести се числят към групата на заболяванията от възпалителен характер. Начинът на хранене и болестта са силно зависими едно от друго. Здравословните мазнини в храненето имат положително въздействие върху хроничните болести. Омега-6 мастната киселина може да бъде превенция срещу редица болести.

- Полезна е при ревматоиден артрит - маслото от вечерната иглика се препоръчва при ревматични оплаквания за намаляване на болката, спадане на отока и премахване на сутрешната скованост. Билката не може да спре прогреса на болестта, но има терапевтичен ефект.

- Намалява кръвното налягане - употребена самостоятелно или в комбинация с омега-3 мастна киселина, линоловата киселина намалява високото кръвно налягане.

- Пази сърцето и поддържа здравето на костите.

маслото от гроздови семки е богато на линолова киселина

Източници на линолова киселина

- Линоловата киселина е полиненаситена мастна киселина и се съдържа в растителните масла - в маслото от гроздови семки, слънчогледовото олио, царевичното олио и соевото масло.

- Съдържа се и в някои ядки и семена - орехите са чудесен източник на линолова киселина и осигуряват около 11 грама от нея. Има я и в слънчогледовите семки, сусама, кедровите ядки, тиквените семки, фъстъците и бадемите. Лененото семе също е добър избор за осигуряване на тази необходима за организма киселина.

- Линолова киселина има в храни като майонезата, яйцата, пилешкото и говеждото месо и салатените дресинги. Те са полезни в умерени количества.

Има ли вредно въздействие линоловата киселина и кога?

Смята се, че повишената консумация на храни с високо съдържание на линолова киселина може да доведе до сериозни здравословни проблеми като потискане на имунната система, стесняване на лумена на кръвоносните съдове и бронхите, увеличаване на възпалителния процес в ставите. Затова се препоръчва контрол при употребата на тези храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати