gotvach.bg»Статии»Любопитно»Mитове за британската храна

Mитове за британската храна

британска класика - риба и чипс

Британската кухня отдавна е категоризирана като "лоша" заради предполагаемата лоша храна, липса на въображение, странни пудинги и слаб чай. Това фалшиво впечатление се е развило до такава степен, че дори хора, които не са я опитвали, автоматично я приемат като такава.

Но както и навсякъде по света, така в Англия има и добра, и лоша храна. Заблудата, че храната в страната е лоша, идва от погрешното схващане за това, което минава за британската храна, а не за това, което всъщност е британската храна. Може да откриете, че много от сегашните ястия в Англия са модерни, добре подготвени и доста вкусни. Така че нека разрушим някои от тези митове:

Има ограничен избор

Според мита британците ядат само риба, чипс и печено говеждо месо, а шотландците просто консумират овесена каша. Ирландците живеят с картофи и уелски праз.

Да, британците ядат някои от тези неща, но също така ядат и много други храни, включително класически храни, които идват с дълга история.

традиционен английски пай

В менютата има меса, сирена, плодове, зеленчуци, млечни продукти, хляб, прясна риба и морски дарове. Репертоарът на британската храна включва пудинги, пайове, сладкиши, хляб, супи и яхнии. И кой е измислил сандвича и следобедния чай? Британците, разбира се.

Всичко това завършва заедно в кухня, потопена в историята със силно хранително наследство. Британската храна също е разнообразна. Тя обхваща и трансформира храната на много други култури - индийското ястие пиле тика масала се смята за третото национално ястие на Англия.

През последните години необходимостта да се знае произходът на храната ни се превърна във важен фактор при избора и приготвянето на храна - и Великобритания не е изключение. Експлозията на програми за готвене по телевизията, готварските книги и приложенията за готвене, както и знаменитите готвачи, също повиши профила на британската храна и кулинария.

Има само четири зеленчука

Тъй като и Великобритания, и Ирландия са предимно селскостопански страни, те произвеждат повече от горното - всъщност, разнообразието от зеленчуци е твърде дълго, за да се изброи тук.

Няма достойно място за вечеря

Може да е било вярно преди 30 години - британските ресторанти се състоят предимно от стек заведения с вездесъщите пържоли, чипс и лучени кръгчета - но за щастие тези дни отдавна са изчезнали. И не само в Лондон. Навсякъде в Британските острови и Ирландия има много места за хранене. Просто се уверете, че гледате коментарите, преди да изберете къде да вечеряте.

Няма нормални времена за хранене

Това е объркващо, тъй като зависи от това къде в Обединеното кралство сте - на север, например, вечерята се отнася до обяд, за разлика от южната част на страната. И за да увеличите объркването, речникът варира и в различните британски острови.

Ето един бърз пътеводител на храненията:

Закуска - закуската е една и съща както навсякъде другаде.

Единадесет - сутрешна кафе пауза.

Обяд - в някои райони се нарича вечеря. Неделен обяд често се нарича неделя вечеря, обяд в училищата се нарича още училищна вечеря.

английски чай

Следобеден чай - традиционно се пие около 15:00 или 16:00 часа.

Чай - консумиран рано вечерта или при основното хранене за деня (вечерята) се счита за предимно северен навик.

Вечеря (Dinner) - в различните части на страната е прието различно време за вечеря: варира от ранна до късна вечер.

Вечеря или на английски Supper - вечеря и лека закуска преди лягане (поканата за този вид вечеря би означавало, че споразумението е по-неприлично от поканата за предходния вид, която обикновено е по-официална).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати