Храни за отстраняване на токсините от цигарен дим

Храни за отстраняване на токсините от цигарен дим

токсини от цигарен дим

Проведените досега проучвания поставят тютюнопушенето на първите места сред всички причинители на белодробни, сърдечно-съдови и ракови заболявания. С цигарения дим се отделят около 500 химически вещества, негови вторични продукти.

Те са особено опасни и за пасивните пушачи. Ето защо детоксикацията на белите дробове е важна, тя премахва токсините на цигарения дим, усилва техния капацитет и намалява рисковете от инфекции и рак. Редовния детокс на белите дробове се препоръчва на всички активно и пасивно пушещи.

Как да се пречистят дробовете от натрупаните токсини, в резултат на активно или пасивно пушене?

- Един от начините е това да стане чрез дихателни упражнения рано сутрин, когато въздухът е все още чист.

- Активното спортуване и разходките в планината са други начини за детокс на дихателната система.

- Хранителният режим е от голямо значение за премахване на остатъците от токсични замърсители, както на дробовете, така и на целия организъм, защото здравословното хранене укрепва цялата имунна система.

Има и храни, които са много подходящи за нормалното функциониране на белите дробове. Ще се спрем на някои от тях.

Люти чушки

лютите чушки помагат за детоксикацията на белите дробове

Лютите чушки и всички пикантни храни подпомагат изчистването на излишната слуз от белия дроб, както и в други органи. Когато се консумират люти чушки, това води до отделяне на секрети от носа. Така се отразява лютивият вкус и на излишната слуз, тя напуска тялото заедно с токсините, натрупани от изпушената цигара.

Вода

Няма нищо по-добро от чаша вода. Това е абсопютно вярно, тъй като водата е най-доброто и достъпно средство за пречистване. Доброто хидратиране на тялото е ключът към крепкото здраве, то ускорява пречистването от вредните токсини.

Лук

Лукът е най-универсалната храна с богатството на всички хранителни вещества, които съдържа. Предпазва от белодробни инфекции и рак на белите дробове, чиято най-честа причина са отровите от цигарения дим.

Има и редица билки, които подпомагат детоксикацията на белите дробове.

Кресон

кресонът пречиства дробовете от цигарите

Това растение се нарича още мокреш. Расте в близост до изворите, планинските потоци и реките на височина около 1500 метра. Освен като билка, то служи и за храна. Слага се като подправка към салатите. Кресонът се отличава със съдържанието на различни вещества.

Етеричните масла, витамините, танините, горчивите вещества, минералните соли и антиоксидантите в него го правят много ценна билка. Препоръчват го за пречистване на дробовете в алтернативната медицина. Може да се консумира като супа за тази цел. Добре е два пъти месечно да се консумира супа от кресон, ако сте в групата на активните или пасивни пушачи.

Джинджифил

Едно от мощните средства за пречистване на дихателните пътища от тютюневите токсини е джинджифилът. Може да се ползва под различна форма.

С чай от джинджифил и лимон се улеснява дишането и се прочиства дихателната система. Ваната с джинджифил на прах е страхотно приятен начин за детоксикация. Тя отваря порите, прочиства от токсините, а парата, която се вдишва, отива направо в белите дробове и улеснява премахването на всички токсични наслагвания.

Лопен

Растението лопен съдържа вещества, които успокояват възпаленията и дразненията на лигавиците. Помага при възпаление на дихателната система и гърлото. Има отхрачващо действие. Чай от лопен ще помогне на тези, които са погълнали много отрови с дима на цигарата.

Подбел и мечо грозде

Билката мечо грозде, както и билката подбел са много популярни сред всички пушачи, защото много ефективно чистят дробовете. Те подсилват цялата дихателна система.

За пречистване на белите дробове, особено от активно пушещи са подходящи също растенията пчелник, коприва, лотос, сминдух, евкалипт и мента.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати