Какво е пескатерианец?

Пескатерианец

Пескатерианец е дума, която понякога се използва за описание на тези, които се въздържат от ядене на всички видове месо с изключение на риба. Това означава, че пескатерианец или някой, който следва пескатериански начин на хранене, поддържа вегетарианска диета с добавка на риба и други морски дарове като скариди, миди, раци и омар.

С други думи, пескатерианец е човек, който яде риба, но не яде пържола, пиле, свинско или друг вид месо - само риба и морски дарове.

Но това не е всичко, което ядат - те също така консумират предимно вегетариански храни като тофу, боб, зеленчуци, плодове, млечни продукти и зърнени храни.

Причини да станеш пескатерианец

Пескатерианство и консумация на риба

Въпреки че думата не се използва често и пескатерианец не е наистина вегетарианец, често хората приемат този вид диета по две причини: едната е, че те имат здравословни проблеми (като висок холестерол) и искат да избягват месо, но все пак да получат здравословен протеин. Другата често срещана причина да приемете пескатерианската диета, е да изградите постепенно напълно вегетарианска диета.

Други причини за приемането на пескатерианството включват много от същите проблеми, които мотивират хората да станат вегетарианци или вегани: намален екологичен отпечатък и притеснения относно жестокостта към животните. А някои хора следват пескатерианството по религиозни причини.

Пескатерианците често вярват, че умерената консумация на риба или рибено масло, които са богати на Омега-3 мастни киселини, е необходима за оптимално здраве, въпреки че съществуват алтернативи на вегетарианството, като ленено масло и конопени храни.

Макар да е вярно, че рибата е добър източник на протеини, това не би трябвало да е единствената причина за избора на пескатерианството пред вегетарианството. Има много източници без месо и без риба, достъпни за вегетарианци и дори за вегани, включително яйца, нискомаслени млечни продукти, боб, леща, ядки и др.

Дали пескатерианството се счита за вегетарианство?

Пескатерианство

Не. Пескатерианството не е вегетарианство или дори тип от този начин на хранене. Има много объркване относно това, което вегетарианецът е и не е, но не е определение за понятието, което да включва риба или морски дарове.

За да бъде 100% ясна, вегетарианската диета изключва всички видове животни - и рибите са животни. Ето защо диета, която включва риба, или човек, който консумира риба, не може да бъде наречен вегетарианец.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати