gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на сиренето

История на сиренето

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
37070
История на сиренето
Малка стъклена кутия за храна с капак-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
5.22 лв.
Виж ››

Производството на сирене най-вероятно е било открито случайно по време на транспортирането на прясно мляко в органи на преживни животни като овце, кози, крави и биволи.

През хилядолетията преди откриването на методите за охлаждане сиренето се превърнало в начин за запазване на млякото. Въпреки че не е известно къде е открито първото производство на сирене, в Близкия изток, Европа и Централна Азия преобладават доказателства за първото направено сирене.

На 4 юли пък в някои части на света отбелязват деня на сиренето в неговите така многолики проявления от различни части на света. В САЩ отбелязват деня на сиренето от повече от 100 години, като на тази дата акцентът е да се научи повече за производството и историята на сиренето, да се отпразнува весело събитието и разбира се - да се хапнат сиренца на корем, и то без да се чувстваме виновни.

Ранни сирена

Смята се, че първоначално сиренето е открито около 8000 г. пр. Хр. Ренетът, ензимът, използван за производството на сирене, присъства естествено в стомасите на преживните животни. Органи, подобни на пикочния мехур, често се използвали за съхраняване и транспортиране на мляко и други течности. Без охлаждане топлата лятна топлина в комбинация с остатъчно сирище в лигавицата на стомаха естествено би съсирила млякото, и по този начин били произведени най-ранните форми на сирене.

Ранните римски текстове описват как древните римляни харесвали сиренето. Те се радвали на голямо разнообразие от сирена, а производството на сирене вече се считало за форма на изкуство. Те осигурявали твърдо сирене за римските легиони. Думата сирене идва от латинската дума caseus, коренът на която се проследява до протоиндоевропейския корен куат, което означава да ферментира или да стане кисело.

Европейски сирена

Тъй като сиренето се разпространявало в по-хладните климатични райони на Северна Европа, била необходима по-малко сол за съхранението му, което довело до по-крехки, по-меки сортове сирене. Тези по-хладни климати също станали свидетели на изобретението на стари, узрели и сини сирена. Много от сирената, които познаваме днес - чедър, гауда, пармезан, камамбер, били произведени за първи път в Европа през Средновековието.

Модерни сирена

Масовото производство на сирене не се е срещало до 1815 г. в Швейцария, когато е построена първата фабрика за сирене. Скоро след това учените открили как се разпространява то и индустриалното производство на сирене се разраснало като горски пожар.

Пастьоризацията прави меките сирена по-безопасни, намалявайки риска от разпространение на туберкулоза, салмонелоза, листериоза и бруцелоза. Все още се появяват огнища от сирене от сурово мляко, а бременните жени се предупреждават да не ядат меки сирена и сини сирена.

С американската промишлена храна революцията дойде в изобретението на топено сирене. Преработеното сирене комбинира натурално сирене с мляко, емулгатори, стабилизатори, ароматизатори и оцветители. Този евтин продукт от сирене се топи лесно и се е превърнало във всеобщ фаворит. Производството на топено сирене рязко скочило по време на Втората световна война.

Нови направления

Ръчно изработеното майсторско сирене се завръща в наши дни. Класическите методи за производство на сирене се възприемат от дребните производители и стават все по-предпочитани. А едно истинско домашно сирене ви гарантира уникално вкусни кулинарни произведения за вас и вашето семейство - като се започне от панирани сиренца, мине се през пълнени картофи със сирене и се стигне до апетитна пица със сирена. Никое от тези кулинарни удоволствия не е за пренебрегване.

И нека нюхът за вкусна храна винаги бъде с вас!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати