Колко дълго можем да държим храната в хладилника?

храна в хладилника

Храната ни, колкото и вкусно да е била приготвена и колкото и неустоима да е изглеждала, понякога остава. И много често, в битката ни срещу разхищението, избягваме да я изхвърлим. Така, освен всичко останало, можем и да й се насладим отново.

Затова след всяка вечеря, семейна или с приятели, съвсем естествено прехвърляме остатъците от храна в кутии и пликове за замразяване. И - право към хладилника.

Сигурно и вие сте се питали колко време може да се съхранява храната и да се консумира без опасност? Ето какво смятат специалистите в лицето на Жан Франсоа Тостиви - заместник-директор на училището по хотелиерство в Париж, CFA Médéric, едно от най-реномираните учебни заведения по ресторантьорство и кулинарни практики в света.

Меса, зеленчуци, яхнии и риба

Сготвените зеленчуци могат да се съхраняват безопасно 3-4 дни в хладилника в стъклена или пластмасова кутия с капак.

риба и зеленчуци в хладилник

Рибата - сготвена и овкусена, може да остане два дни в херметически затворена кутия на дъното на хладилника.

По отношение на месото е най-добре да се обърнете към месаря, за да уточните неговата трайност, смята заместник-директорът на хотелиерското училище. По принцип сготвеното месо се съхранява средно около три дни в хладилник, добре опаковано в плик за замразяване или в херметически затворена кутия.

Яхнии, огретени и кишове - всичко зависи от използваните продукти. Ако е паста с доматен сос, може да я оставите три дни в хладилника. Ако сготвените храни съдържат масло, мляко, яйца или прясна сметана, трябва да съкратите престоя им в хладилника на най-много 24 часа.

Кремове и сладкиши

По отношение на яйцата специалистите са категорични - да се съхраняват остатъците от омлет или от бъркани яйца няма никакъв смисъл от гледна точка на техния вкус. От друга страна, когато става въпрос за твърдо сварените яйца, експертите съветват да се придържаме към датата им на годност.

ябълков пай в хладилник

За приготвените сладкиши, както при яхниите и кишовете, всичко зависи от използваните продукти. Един ябълков пай или торта с йогурт могат да се съхранят повече от три дни. Но един крем брюле - най-много два дни.

Пресните десерти като тирамису например се консумират само в деня на приготвяне. Те се много чувствителни, защото се правят на базата на масло, прясна сметана, яйца или мляко.

Кремовете и маслата могат да се съхраняват толкова, колкото е възможно според датата им на годност. Вече отворена кофичка с крем, правилата на хигиена, за която са спазени (затворена, със забърсани ръбове), може също да се съхранява до крайната й дата (често една седмица). Единственият знак за това дали един крем или йогурт са пресни, е техният вкус.

Не претоварвайте хладилника

Средната температура на един хладилник е около 5°C. Преди да помислите за съхранението на продуктите си, трябва да сте сигурни, че поддържаната температура е точно такава. А също така и че хладилникът не е прекалено претоварен. Защото в случай, че е претоварен, въздухът ще циркулира по-малко между продуктите и температурата в него ще се повиши. А това ще доведе до некачествено съхранение на продуктите. Така че избягвайте да го пълните догоре.

Пригответе си етикети

Ако сте чували за петте златни правила за подреждане на хладилника, със сигурност знаете, че продуктите в него не трябва да се слагат както и да е. Отстранете всички опаковки, които могат да доведат до замърсяване. Не се доверявайте и на паметта си що се отнася до сроковете на годност на продуктите.

Затова вместо да поемате риска да изхвърляте редовно съдържанието на хладилника си, заложете на етикетите. Напишете на тях датата, на която са приготвени, за да сте сигурни, че ще са пресни, когато ги консумирате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати