gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за сладкиши със сух козунак

Идеи за сладкиши със сух козунак

козуначен сладкиш с карамел

За Великден хората по правило купуват много козунаци и когато празникът отмине, се оказва, че голяма част от тях са изостанали. Те бързо изсъхват и вече не са така вкусни, както на празника. Не бива обаче да се изхвърлят, с малко въображение козунаците стават приятни и вкусни десерти.

Всеки може да измисли своя рецепта за сладкиш със стар козунак като се съобрази с вкусовете в семейството. Ето и няколко предложения.

Лесен сладкиш със сух козунак за начинаещ готвач

Необходими продукти: 1 брой сух козунак, 4 или 5 яйца, 1 литър прясно мляко, 1 чаена чаша захар.

Приготвяне: Във формата, в която ще се пече сладкишът, се сипват 4 супени лъжици захар и се карамелизират.

Върху изстиналия карамел се накъсва козунакът. Млякото, яйцата и останала захар се разбиват и козунакът се залива със сместа.

Сладкишът се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна за около час, до порозовяване. След като изстине се обръща в тортена чиния.

Торта от сух козунак със шоколад

торта със сух козунак и шоколад
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Необходими продукти: 1 брой сух козунак, 1 пакет масло 125 грама, 1 1/2 чаша пудра захар.

За сиропа: 1 чаена чаша вода, 4-5 супени лъжици захар, 1 ванилия.

За глазура: 2 шоколада, 1 пакет масло 125 грама, 1 чаена лъжичка портокалови кори.

Приготвяне: Козунакът се реже на тънки филийки и се подрежда в тава, като не бива да се оставят дупки, запълват се с по-малки парчета от козунака. Сиропът се сипва върху тях. Реди се втори пласт филийки от козунака.

Маслото и пудрата захар се разбиват на крем и се него се мажат филийките. Следва нов ред козуначени филийки, които се сиропират. Така се реди до привършване на козунака.

Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня, ароматизират се с портокаловите кори и с тази шоколадова смес се залива козуначената торта.

Нужно е да се охлади за час-два преди да се нареже и поднесе.

Плодов сладкиш със сух козунак

Необходими продукти: 1 сух козунак, 1 компот - сок и плодове, ром или коняк за аромат, сладкарска сметана.

Приготвяне: Козунакът се реже на малки кубчета. Напръсква се с коняк или ром. Парченцата се подреждат като канапе за плодовете в чаша или десертна купичка. Сиропират се добре със сока от компота. Плодовете се редят и се гарнират със сметана. Може да се наредят на повече от един ред от кубчетата козунак и тогава редът с плодовете се повтаря. Преди поднасяне се охлажда за час-два.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати