Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Захарта в сутрешната ни чаша чай е излишна

Захарта в сутрешната ни чаша чай е излишна

подслаждане на чая

Сутрешната чаша чай за любителите на ароматната напитка е толкова приятен ритуал, колкото и чашата кафе. Димящият чай, приятно подсладен, ни сгрява в студените зимни дни и връща тонуса ни. През лятото чашата студен чай е толкова разхлаждаща, колкото и минералната вода.

Чаят, както и другата популярна напитка - кафето, винаги върви с няколко лъжички захар. Те придават приятния сладък вкус на напитката. Поне това е всеобщото мнение и всеки бърза да добави своите предпочитани лъжици сладост към чая си. Оказва се, че подслаждането на чая изобщо не го прави по-приятен за консумация. Това е твърдение на британски специалисти.

Експериментите и проучванията на британски експерти относно подсладения чай

Европейската държава, в която пиенето на чай е традиция, е Великобритания. И тъй като британците държат много на традициите си, чаят няма да отпадне като задължителен следобеден ритуал. Затова и учените на Острова се заели с проучване на подсладения чай, в което участвали мъже, които всекидневно пият подсладен чай.

Участниците били разделени на групи, като в една от групите продължили да пият чая, както винаги са го правили. В друга група започнали постепенно да намалят захарта в чая си, а в третата - веднага изключили подслаждането на традиционната си дневна дажба чай.

захар в чая

Експериментът доказал, че ограничаването или пълното спиране на подслаждането на чая не променило удоволствието от любимата напитка. Тази констатация показва, че хората много лесно могат да направят нещо полезно за здравето си, отказвайки се от подслаждането на неизменната чаша чай всеки ден.

Защо трябва да се спре практиката на подслаждане на чая?

Препоръките на здравните власти са да се ограничи консумацията на захар до 7 чаени лъжички добавено подслаждане на ден. Всъщност този лимит се надскача поне двойно от всички хора. А напитките, които съдържат добавена захар за подслаждане, увеличават риска от преждевременна смърт. Те предизвикват заболявания на сърцето, както и онкологични болести.

Затова съветът е да се пробва чаят без захар, или поне да се ограничи подслаждането му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest