Със сушени сини сливи срещу зъбобола и проблеми с венците

сушени сливи

От овощните дървета, които се отглеждат у нас, сините сливи са едни от най-често срещаните. Синята слива е медоносно дърво, което е много ценено, тъй като съдържа пектин, витамини, фибри, минерални соли и други полезни вещества.

Вкусовите му качества също не са за пренебрегване. Консумират се както в прясно състояние, така и изсушени. В миналото от тях се е правил пестил, който е бил много ценен и консумиран заради многобройните му ползи за организма.

Ще се спрем на лечебните свойства на синята слива, по-точно като средство за облекчаване на болни зъби и венци.

Здравословни компоненти в плода на синята слива и ползите им

Лечебните си свойства синята слива дължи на съдържащите се в нея здравословни компоненти. Тя е богата на антиоксиданти. В един плод само се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в шепа боровинки, плодът, известен с качеството си на антиоксидант.

Свободните радикали, които увреждат клетките в тялото, ще бъдат унищожени, ако редовно консумирате сини сливи.

Този плод е ценен съюзник в борбата с остеопорозата и други костни заболявания, затова е препоръчван за консумация на жени в менопауза.

Синята слива има диуретично действие и затова се използва при лениви черва и запек. Освен за прочистване, тя помага и обмяната на веществата.

Нискокалоричният плод синя слива участва в различни диети за отслабване.

При липса на витамини или анемия този плод е отличен избор на природно средство за борба с проблема.

За черния дроб, бъреците, при хипертония, атеросклероза, диабет тип 2 синята слива е отлично средство за профилактика.

зъбобол

Синята слива като лекарство при зъбобол и болни венци. Начини за лечение с нея

Синята слива съдържа химическо вещество, което придава на този плод антибактериални качества. То убива бактериите, които водят до поява на зъбен камък. Мексикански учени са провели експеримент, който е доказал възможностите на плода на синята слива да се справи ефективно с ролята на антибактериален агент.

Народната медицина отдавна е наясно с това доказано вече и по научен път качество на синята слива. Затова плодът отдавна се използва за лечение на зъбобол.

Рецепти за лечение на зъбобол със синя слива:

При възпален зъб или венец се препоръчва да се третира с плода на синята слива. Той може да е както пресен, така и сушен. Плодът се разрязва на две половини и се поставя с месестата част към болното място. Притиска се със зъба. Сливите изтеглят гнойта, а йодът, който се съдържа в тях, подпомага заздравяването. Когато започне да се размеква в устата, се заменя с друго парче.

• Освен плода на овошката, за лечение на проблеми в устата се използват и листата на дървото. Отварата от листа на синя слива се използва за лечение на стоматит (възпаление на лигавицата на устата, венците или езика) най-често при деца. Отварата е много ефективна и при лечение на афти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати