Солта - белият диамант на света

Солта - белият диамант на света

Използваме я всеки ден, понякога без да си даваме сметка за това. За нея има изписани хиляди страници, изговорени безброй думи, описана е в книги, сравнена е със злато. Солта присъства във всички кухни по света, събужда вкуса на продуктите и е от съществено значение за храната на човечеството. Тя е толкова разпространена днес, че едва ли си даваме сметка колко скъпа и ценна е била някога.

В епохата на неолита мъжете не са се колебали да рискуват живота си, за да я търсят в морето или под земята. Те са осъзнавали стойността ѝ като стока, запазваща месата, рибите, сирената и кожите чрез възможността ѝ да предотвратява растежа на бактериите. Освен това солта се използвала и много често за лечение на болести и наранявания.

В римско време тя дори се превръща в разменна монета, тъй като легионерите я получавали като част от парите си. Всъщност от това разплащане със сол е дошла и френската дума за заплата salaire (sel - сол на френски).

Солта - белият диамант на света

Паралелно на нейната финансова стойност, солта започнала да се възприема и като божествен продукт. Почитали я като гонеща злото сила и символ на плодовитостта, затова и била задължителна при жертвоприношенията.

През вековете тя добива още по-голямо значение, тъй като всяка държава търси начин да забогатее чрез облагане и монопол над производството и разпространението ѝ. Данъците върху солта (като соления данък от 18 век) дори предизвикват бунтове.

От 19 век употребата на солта започва да се променя, тъй като тя започва да се използва в химическата индустрия. Днес приложенията на солта са безброй - от пътно строителство през осоляване на заснежени пътища, изработване на експлозиви, пластмаси и разтворители до текстилни влакна, препарати и торове. Белият диамант е навсякъде.

Солта - белият диамант на света

Днес човечеството познава няколко вида сол. Ето някои от тях:

Готварска сол

Най-разпространената от всички видове сол. Готварската сол е тази, която всеки има вкъщи подръка - в мелничката или в солницата. Готварската сол ни позволява да посолим и овкусим храните си.

Едра сол

Основната ѝ характеристика са големите ѝ кристали, които са се създали от много бавното изпаряване на водата. Тя обикновено се използва за подсоляване на водата в началото на готвенето. Може също да се добави и в края, за да се добави хрупкав ефект на храната. Може например да добавите малко от нея върху парче телешко, за да получите солена коричка.

Цвете на солта

Солта - белият диамант на света

Тя е най-скъпата морска в света, най-хубавата, която съществува. Цвете на солта (La Fleur de sel) се образува на повърхността на солените блата, съставена е от малки бели и много чисти кристали. Нейната особеност е, че запазва известна влажност в себе си. Цвете на солта не се готви, само я поръсете върху храната, която сте приготвили. Така ще се насладите на всичките ѝ вкусове и на цялата ѝ хрупкавост.

Ароматизирана сол

Солта - белият диамант на света

Разнообразявайте вкусовете като посолявате ястията си с различни видове ароматизирана сол. Може да ги купите готови или да си ги приготвите сами - сол от билки, с лимон… Всичко е възможно. За предпочитане е да използвате едра сол като основа. За добър баланс на вкусовете смесете една трета сол и две трети ароматни сушени билки или 70 г сол с 30 г подправки. Българската шарена сол е един от вариантите на ароматизираната сол.

Хималайска розова сол

Солта - белият диамант на света

Тази сол се счита за най-чистата в света, тъй като не е нито йодирана, нито рафинирана. Нейният розов цвят се дължи на богатото ѝ съдържание на желязо. Използва се навсякъде като класическата сол. Тя е малко по-солена отколкото Цвете на солта, но повече от класическата морска сол.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Lyubomir
Lyubomir
07.05.2019 12:05
Много е полезна тази статия.
0
0