5 от най-стряскащите храни на света

фугу е сред най-стряскащите храни

Има храни, които са подчинили света с неустоимия си вкус и не спират да доставят наслада всеки ден на милионите пристрастени към кулинарните удоволствия. Пица, бургери, спагети, палачинки, сладолед, кока-кола… Списъкът е дълъг и сладък.

Но има и храни, които не се харесват на всеки. Те са странни, често миризливи, а понякога дори всяват страх. И все пак ги има, а в някои райони на света дори се смятат за деликатеси.

Ето някои от най-странните храни по света:

Фугу - Япония

По принцип човек не очаква да умре по време на ядене, нали? Но за тези, които опитат Фугу, това въобще не е изключено. Фугу е японска риба балон, която съдържа отрова, достатъчна за да убие поне 30 души. Затова шефовете, които приготвят тази риба, трябва да са минали многогодишно обучение.

Сервират се варени, печени или на тънки сашими, но една обикновена грешка при приготвянето им може да причини смърт. Ако сте изкушени да опитате това смъртоносно ястие, посетете Япония между октомври и март, когато е сезонът на Фугу.

Пържен паяк - Камбоджа

пържените паяци са стряскаща храна

Едно предизвикателство от Камбоджа. То е специалитет, който може да се намери най-вече в град Скуон, където паяците са изпържени в олио с чесън така, че да станат хрупкави отвън и меки отвътре. Те са главно от семейството на тарантулите. Традицията на това ядене тръгва от времето, в което управлявали червените кхмери и когато селяните трябвало да намират алтернативни източници на храна.

Паяците често са продавани като закуски на пътниците, преминаващи през града. Те съдържат много протеини и според поверието, тези, които ги хапват често, стават все по-красиви.

Прерийни стриди - Канада

тестиси от бивол

Въпреки названието си това ястие е далеч от това да бъде приготвено от стриди. То е направено от тестисите на бик и се нарича още Стриди от Скалистите планини.

Това ястие се открива в районите, в които се отглеждат говеда. Любопитните, които искат да опитат канадската версия, трябва да отидат в Алберта. Ресторант Buzards в Калгари ги сервира през лятото. Там има дори и годишен фестивал на тестисите, който се организира в чест на ястието. Тестисите могат да бъдат задушени, пържени или пълнени. За да добият истинския вкус на каубойската кухня, те се гарнират с подправки, билки и сосове.

Балут - Филипините

яйцата балут са ужасяваща храна

Яйцата са популярна храна навсякъде по света. Но във Филипините ги сервират по изключително стряскащ начин. Взимат патешки яйца с ембрионите и ги варят живи в черупките им. Обикновено това ястие се консумира с чили, чесън и оцет. Яйцето се яде цяло, включително с клюна и крилата. Това е ястие често предлагано на улицата и сервирано със студена бира. Скръцва, хрусва и … се преглъща!

Хагис - Шотландия

шотландски хагис

Това традиционно шотландско ястие се прави от черния дроб, белите дробове и сърцето на овцата, овкусено с лук, овес, подправки и бульон. Обичайно напълнено в стомаха на овцата, който се вари на бавен огън, това богато ядене датира от 1400 година. В наши дни това е традиционното ядене в деня на Робърт Бърнс. Обикновено се сервира с картофено пюре и ряпа, хапва се придружено с уиски.

Днес хагис се продава приготвен в магазина и е идеален източник на желязо и фибри. Определено е сред най-стряскащите храни в света.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Геновева
Геновева
20.05.2019 09:22
Шокирах се от тези ястия особено за патешките ембриони...
0
0