Ползите от консумирането на 150 грама ориз на ден

Ползите от консумирането на 150 грама ориз на ден

Консумирането на 150 грама ориз всеки ден може да ни предпази от затлъстяване. До този извод достигнаха японски учени, цитирани от портала Юрикалър.

Учените от Колежа за хуманитарни науки в Киото провели изследването си сред гражданите на 136 страни. Те анализирали и съпоставили начина им на живот и хранителните им навици, при което установили, че в държавите, в които хората изяждат поне по 150 грама ориз всеки ден, населението е с много по-нормално тегло.

Изследователите достигнали и до заключението, че драстичното ограничаване на консумацията на ориз причинява затлъстяване и наднормено тегло.

В изследването си учените взели предвид и фактори от здравно и социално-икономическо естество. Целта им била да докажат, че консумацията на ориз и затлъстяването са взаимносвързани и различните фактори не оказват влияние върху връзката им.

Специалистите смятат, че причина за свойството на ориза да предпазва от затлъстяване е съдържащата се в него целулоза, която засища изключително много и възпрепятства преяждането. А освен това и намалява желанието за сладко.

Ниските нива на натрий и холестерол също спомагат за регулиране на наднорменото тегло и предпазването от затлъстяване.

Ориз

Друг важен ефект на продукта е, че консумацията му води до незначително повишаване на кръвната захар. Причина за това е ниското съдържание на мазнини у него.

Оризът е богат на витамини и минерали като ниацин, витамин D, калций, фибри, желязо, тиамин и рибофларин. Те създават основата на обмяната на веществата, имунната система и общото функциониране на органите.

В ориза се съдържа и голямо количество устойчиво нишесте. То стимулира растежа на полезните бактерии, които подпомагат нормалното функциониране на червата, а освен това и намалява ефектите на състояние като синдром на раздразнените черва и т.н.

Въпреки ползите от консумацията на ориз, учените предупреждават, че не бива да се прекалява с присъствието му в менюто, тъй като в прекомерни количества причинява диабет и метаболитен синдром.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати