Пропускането на закуската е опасно за сърцето

Пропускане на закуска

От дълбока древност се знае, че закуската е най-важното хранене за деня. В съвремието обаче животът е толкова забързан, че често я пропускаме – и защото я забравяме, и заради липса на време. Ако винаги сте искали да започвате деня с нещо за хапване, но нямате стимул, прочетете още, за да разберете защо първото хранене е толкова важно.

Последни проучвания установяват, че пропускането на закуската е не просто едно хранене по-малко, а навик, който е наистина вреден. Обикновено при липсата на ранно меню, наваксваме по-късно през деня. Най-често – малко преди да легнем за сън. Според учените тези два навика вредят сериозно на сърцето.

Експертите стигат до тези заключения след проведено изследване между 113 души със средна възраст 60 години, всички от които са прекарали инфаркт преди тестовете. Учените установяват, че близо 60% от представителната извадка са пропускали първото хранене за деня, а повече от половината са се хранили преди лягане. Цели 41% са имали и двата навика.

Вреди за сърцето

Заключението на експертите е, че за тази група рискът от преждевременна смърт или да получат втори инфаркт в следствие на сърдечно заболяване е 4 до 5 пъти по-висок. И още – пропускането на закуската и късното хранене водят до повторно сърдечно заболяване само месец след напускането на болницата, където част от изследваните са се лекували след първите си сърдечно-съдови инциденти.

Макар и изследваните да са над 60-годишна възраст, лекарите вярват, че наличието на първо хранене за деня е от съществено здраве за превенцията на сърдечните болести. Това означава, че и младите трябва да следват подобенрежим на хранене.

Закуска

А какъв да е той? Валидно е правилото, което знаете от по-възрастните – закусвайте като цар. Подходящ избор са млечните продукти; въглехидрати като пълнозърнест хляб, овесени ядки и плодове.

Учените смятат, че закуската ни трябва да бъде между 15% и 35% от калориите, които приемаме в рамките на ден. Що се отнася до късното хранене, лекари съветват да не консумираме никаква 2 часа преди лягане.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати