gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тъмната страна на бадемите

Тъмната страна на бадемите

Тъмната страна на бадемите

Няма спор, че бадемите са суперхрана. Консумацията им в световен мащаб е нараснала толкова много, че днес те са по-популярни от всякога и дори надминаха фъстъците, които до съвсем скоро бяха безпрецедентен фаворит.

И с причина – ежедневното им похапване намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, поддържа оптимални нива на мастни киселини в организма ни, грижи се за външния ни вид. Едновременно с това тези ядки са вкусни и засищащи, пазят от хронични заболявания като диабет и нервнодегенеративни като Алцхаймер.

Освен всички ефекти на превенция бадемите са богати на фибри, антиоксиданти, витамин Е и флаваноиди. За тях се смята, че намаляват преждевременната смъртност с повече от 20%.

Най-голямата бадемова ферма в Калифорния

Всички тези факти доказват ползите от бадемите. Според последни проучвания обаче те имат и тъмна страна. И тя се дължи именно на всички тези ползи, които стават все по-известни. Така, за да отговори на търсенето, индустрията започва масово производство на тези ядки.

Те произлизат от Калифорния – именно там се произвеждат най-много от бадемите, които срещаме на пазара. Всяко бадемово дръвче изисква огромни количества вода. През последните периоди на суша, растат и притесненията, свързани с производството на бадеми. А именно – планетата няма този ресурс, който да отговаря на търсенето на тези ядки на пазара. Това означава, че все по-голяма част от бадемите са генномодифицирани. А това автоматично води до заливане на пазара с храна, продаваща се заради добрата си слава, но с много по-ниско качество, което не отговаря на изискванията на купувачите.

Расте и цената на бадемите. В Англия бадемовото мляко поскъпва с близо 80% само за една година. Изчислено е още, че камион с бадеми струва над 160 хиляди евро.

Консумация на бадеми

Друг проблем – засиленото засаждане на бадемови дръвчета изисква много пчели, които да ги опрашат, за да имат плодове – или ядки. Колониите от пчели през последните години обаче стремглаво намаляват.

Затова експертите съветват да намалим консумацията на бадеми – първо, заради растящите цени; второ, заради невъзможността за качествено производство. Вместо това можем да консумираме и други ядки - орехи, кашу, шамфъстък. Всички те имат също толкова благоприятно влияние върху здравето ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати