Храни с фосфолипиди за здрав черен дроб и добра памет

Фосфолипиди - лецитин

За първи път фосфолипидите са били отделени през декември 1939 г. Техният източник е соята. Основната активност на фосфолипидите в организма е свързана с възстановяването на повредени клетъчни структури, в резултат на което се предотвратява пълното разрушаване на клетките.

Широко рекламираните в момента препарати проявяват своя терапевтичен ефект именно поради наличието на свободни фосфолипиди в техния състав. Между другото, лицетинът също принадлежи към тази група липиди.

Храни с максимално съдържание на фосфолипиди

Храни с фосфолипиди за здрав черен дроб и добра памет

Зехтин, олио, масло, ленено масло, масло от памучно семе, жълтък, рибено масло, заквасена сметана, говеждо месо, свинска мас, пилешко месо, соя, пъстърва, конопено семе, ленено семе.

Дневната нужда на организма от фосфолипиди при балансирано хранене е от 5 до 10 грама. При това фосфолипидите е желателно да се консумират в комбинация с въглехидрати, в тази комбинация те се усвояват по-добре.

Необходимостта от фосфолипиди се увеличава:

- когато паметта е отслабена;

- болестта на Алцхаймер;

- при заболявания, свързани с нарушаване на клетъчните обвивки;

- при токсично увреждане на черния дроб;

- при хепатит А, В и С;

Нуждата от фосфолипиди се намалява:

- при високо кръвно налягане;

- при атеросклеротични изменения на съдовете;

- при заболявания, свързани с хиперхлоремия;

- при болести на панкреаса;

Фосфолипиди

Фосфолипидите най-добре се усвояват заедно със сложните въглехидрати (зърнени храни, трици от зърнени храни, зеленчуци и др.). Освен това методът на готвене има важно влияние върху пълното усвояване на фосфолипидите. Храната не трябва да се подлата на продължително нагряване - в противен случай фосфолипидите в нея се разрушават и не могат да окажат на организма положителен ефект.

Както споменахме, полезните свойства на фосфолипидите са отговорни за осигуряване на целостта на клетъчните стени. Освен това те стимулират нормалното преминаване на сигнала на нервните влакна към мозъка и обратно. Също така могат да предпазят чернодробните клетки от вредното въздействие на химичните съединения.

Към хепатопротективното действие, един от фосфолипидите – фосфатидилхолин, помага за подобряване на кръвоснабдяването на мускулната тъкан, запълва мускулите с енергия и подобрява мускулния тонус и работоспособност.

Особено важни са фосфолипидите в храненето на възрастните хора. Това се дължи на факта, че имат липоткропен и анти-атеросклеротичен ефект.

Взаимодействие с други елементи

Витамини от групите А, В, D, E, K, F се усвояват от тялото само когато са хармонично съчетани с мазнини. Излишъкът от въглехидрати в организма, води до усложняване на процеса на разделяне на ненаситените мазнини.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати