Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят

Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Трябва ли да се белят зеленчуците и плодовете? Как мислите? Първо, има такива зеленчуци и плодове, които не могат да се консумират, без да се обелят, като например картофите, цвеклото, ряпата и др., както и банан, портокал, мандарина и др. от плодовете. Но има и такива, които можем да консумираме с кората, но ние белим - като например ябълките, крушите, краставиците и доматите.

Но е добре да знаем, че когато премахнем кората на зеленчуците или плодовете, по този начин можем да си спестим и по-голяма част от полезните вещества в тях.

Повечето хора белят зарзавата и плодовете, за да се премахнат пестицидите, които се съдържа в кората. Оказва се, че когато белим плодове и зеленчуци, ние изхвърляме частта от тях, която съдържа изключително много хранителни вещества. Също така, ако ядем необелени плодове и зеленчуци, ще сме заситени за по-дълго време.

Много диетолози твърдят, че ако не белим кората, освен че се намалява гладът, може дори и да отслабнем. Други път твърдят, че някои болести могат да се повлияят при консумация на необелени плодове или зеленчуци, защото кората е антиоксидантна.

Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят

Но въпреки всичко, има такива плодове и зеленчуци, които е наистина по- добре да белим - като например всички зеленчуци, които растат под земята. Почти е немислимо тяхното консумиране, без да се обелят, а и в почвата се съдържат наистина ужасно много пестициди.

Да вземем картофите - въпреки че пресните картофи могат просто да се измият и така да се консумират, при другите нещата не стоят точно така и е препоръчително да се обелят. Червеното цвекло и различните видове ряпа или алабаш имат дебела кора и също е необходимо да ги обелим преди консумация.

Авокадото е просто немислимо за хапване, ако не го обелим. Люспата на лука също не се препоръчва да се яде, макар че участва в доста рецепти от народната медицина и ли в естественото боядисване на яйца.

Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят

А корите на цитрусите като портокал и мандарина са твърди и горчиви, за да ги ядем небелени, но задължително консумирайте лимоните с кора, ако сте сигурни, че са нетретирани плодове.

Като обобщение - следните плодовете и зеленчуците е по-добре да се обелят, а всички останали консумирайте с кората: авокадо, грейпфрут, мандарини, портокал, банан, ананас, манго, папая (всички тропически плодове), чесън, лук и пъпеш.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати