Девет грешки, които забавят нашия метаболизъм
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Девет грешки, които забавят нашия метаболизъм

Девет грешки, които забавят нашия метаболизъм

диета и забавен метаболизъм

Метаболизмът представлява обмяната на веществата в нашия организъм. Колкото по-добре се отделят ненужните вещества от организма, толкова по-добър е неговият метаболизъм. Това е гаранция, че тялото поддържа оптимално тегло, а също така и добро здравословно състояние.

С напредването на възрастта метаболизмът се забавя, тялото успява да изгори по-малко калории дневно, а тези, които не се изгарят, се натрупват в тялото под формата на мазнини. Добрият метаболизъм гарантира изразходване на нужното количество калории и осигурява добър баланс в тялото.

Понякога и хората с добър метаболизъм имат проблеми, тъй като правят грешки, които го забавят. Ще се спрем на най-честите грешки, които влияят върху метаболизма.

1. Нередовно хранене и стриктни диети

Когато липсват основни хранителни вещества, най-вече при липса на белтъчините, които са много необходими за метаболизма, той се забавя. Тялото преминава на нов режим, който се включва при аварийни ситуации и започва да трупа мазнини, вместо да ги изгаря. Това се налага, за да може да се поддържат жизнените процеси в тялото. Затова гладът или екстремните диети не носят очакваните резултати.

2. Обездвижването

заседяване

Седенето неподвижно в продължение на дълги часове е синоним на заседнал начин на живот. Краткото време в спортната зала в края на работния ден не е в състояние да заличи продължителното обездвижване през деня. На всеки 5-10 минути е необходимо човек да се раздвижва, за да избегне забавения метаболизъм.

3. Липсата на достатъчно количество сън

Недоспиването влияе зле на мастните клетки. Ако необходимият сън се намали два пъти, мастните клетки и инсулина си взаимодействат с 30 процента по-зле. Това води до завишено тегло в дългосрочен план.

4. Влиянието на алкохола

Когато човек консумира алкохол, без значение от вида му, тялото започва да го разгражда, за да се освободи от калориите, приети с храната. Алкохолът действа възпиращо на обмяната на веществата и това е още една причина да се ограничи употребата му.

5. Дехидратацията

Ако на ден се изпиват 8 до 10 чаши вода, това ще засили метаболизма и калориите ще се изгорят по-бързо. Затова непрекъснатото хидратиране на тялото, особено през топлия период е много важно.

6. Недостигът на калций

храни с калций

Засилената употреба на храни, съдържащи калций ще доведе до бързо изгаряне на мазнините. Млякото, сиренето и зеленолистните зеленчуци съдържат повече калций и се препоръчва редовната им консумация.

7. Пренебрегването на кафето и чая

Кофеинът стимулира обмяната на веществата и затова са толкова популярни напитките, които съдържат кофеин.

8. Тренировките с натоварвания

При бягане, плуване, колоездене и други спортове сърцето бие по-бързо и това подобрява метаболизма. Най-голям ефект дават спортовете, които засилват метаболизма, комбинирани с кардио тренировки.

9. Ниските нива на желязо

Жените губят кръв всеки месец при цикъла, а заедно с това и желязото, което е минерал, който превежда кръвта до мускулите. При недостиг на желязо се забавят метаболитните процеси. Справянето с проблема става чрез консумация на храни, богати на желязо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати