Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрата закуска за намаляване на холестерола и изгаряне на калории

Най-добрата закуска за намаляване на холестерола и изгаряне на калории

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
приготвяне на здравословна закуска

Закуската е най-важното хранене - увеличава енергията, подобрява концентрацията и помага за изгарянето на калориите през целия ден.

Многобройни проучвания показват, че закуската наистина е отговорна за отличното благополучие и добра памет. Намалява шансовете за здравословни проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, висок холестерол и др.

Липсата на закуска може да наруши нормалното функциониране на тялото ви. След сън нивото на кръвната захар пада, затова трябва да закусите, за да се покачи.

Предлагаме ви една невероятна рецепта за закуска, която е не само вкусна, но и много полезна.

Комбинацията от тези съставки е идеална, особено за сутрешно хранене. Тази закуска ще ви помогне да изгорите калории, както и да регулирате кръвната захар и холестерола през целия ден.

Закуската съдържа овес и семена от чиа – две мощни съставки, които са чудесни за тези, които имат споменатите по-горе проблеми.

Ползите от съставките за вашето здраве:

здравословна закуска с овесени ядки

Семената чиа са пълни с омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са богати на антиоксиданти и са особено полезни за сърдечно-съдовата система. В 28 г семена от чиа се съдържа 27% фосфор, 18% калций, 30% манган, калий и мед. Според някои изследвания, чиа помага при лечение на диабет, дивертикулоза и артрит.

Овесената каша съдържа бета-глюкан, който може да намали нивото на лошия холестерол. Редовната консумация има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Овесът съдължа цинк, магнезий, манган, желязо, тиамин, селен, фосфор и др.

Една чаша варени овесени ядки съдържа 150 калории, 4 грама фибри и 6 грама протеини. Това е перфектната балансирана закуска.

Необходими съставки: 1 чаша овес, 2 чаши вода, 2 с.л. мед, сол, 4 с.л. семена от чиа, 1 ч.л. канела.

Налейте водата в тенджера, добавете ванилия и канела. Когато водата заври, намалете температурата на огъня и добавете овеса. Варете около 5 минути и премахнете тенджерата от огъня. Оставете кашата под затворен капак за още 5 минути, след което разбъркайте. Докато кашата е гореща, добавете семената от чиа, солта и меда. Дали вашата закуска е също толкова здравословна?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest