Основни източници на рафинирани въглехидрати

Основни източници на рафинирани въглехидрати
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Проучвания показват, че една от основните причини за нарастващия процент на затлъстяване при хората е увеличеният прием на рафинирани въглехидрати. Всъщност, подобно на захарта, консумацията на рафиниран излишък на въглехидрати може да доведе до различни вредни ефекти върху цялостното човешко здраве.

Въглехидратите са основният източник на енергия в организма, който се разпада на захари (глюкоза) и се транспортира до различни части на тялото. Има основно два вида въглехидрати - прости и сложни. Сложните въглехидрати често се наричат нишестени или нишестени продукти като банани, пълнозърнести хлябове, зърнени храни, ядки и др., докато простите въглехидрати са прости захари, които се намират във всички сладки храни като торти, бисквити, шоколад, пица, безалкохолни напитки и др.

И двата вида са жизненоважни за нашето тяло и ето защо е важно да се ограничи дневният прием на въглехидрати, чийто излишък може да доведе до множество здравословни проблеми като затлъстяване, депресия, хипогликемия, сърдечни заболявания.

Рафинирани въглехидратиб

Рафинираните въглехидрати са прости въглехидрати, които са обработени със зърна и са лишени от естествените хранителни компоненти като фибри, здравословни масла, витамини и минерали. Недостигът на хранителни вещества се дължи главно на отстраняването на триците и пълнозърнестите зародиши, които са заредени с различни хранителни вещества. Всъщност, целите зърна от пшеница съставляват минерали като магнезий, здравословни масла като витамин Е, неразтворими влакна като фибри и много други важни витамини. Така консумацията на рафинирани въглехидрати, които редовно са лишени от тези важни хранителни вещества, може да доведе до недостиг на витамини и минерали в организма, което може да повлияе на нормалните физически функции и да допринесе за постепенното развитие на различни здравни заболявания.

В списъка на рафинирани въглехидрати са включени всички храни, приготвени с рафинирано брашно или бяло брашно, бял хляб, понички, кексове, бисквити, сладкиши и др.

Всички продукти, приготвени от бяло брашно, паста, ориз и други бели преработени зърна, са съща източници на рафинирани въглехидрати. Но те имат заместители – кафяв ориз, киноа, пълнозърнест хляб и фасул. Други примери са десерти, включващи въглехидрати - пудинги, кремове, конфитюри, желета, безалкохолни напитки, газирана вода и др.

Прости въглехидрати

Сладкия и апетитен характер на рафинираните въглехидрати може да накарат хората трудно да ги премахнат от диетата си. Невъзможно е обаче да не се изтъкнат техните недостатъци и следователно - трябва да се консумират само ограничена част от продуктите, богати на рафинирани въглехидрати. Консумирането на храни с високо съдържание на витамини, минерали и фибри като пресни плодове, месо, риба, пълнозърнести храни и т.н., както и редовните упражнения ще ви помогнат да живеете дълъг, щастлив и здравословен живот.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати