Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храните, които затрудняват образуването на кръвни съсиреци

Храните, които затрудняват образуването на кръвни съсиреци

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
Храните, които затрудняват образуването на кръвни съсиреци
Снимка: 1

Кръвните съсиреци са важни за вашето тяло. Тромбоцитите в кръвта ви реагират на нараняване, като се събират заедно, за да спрат кървенето. Някои храни влияят върху способността на тялото да образува съсирек.

Тези храни могат да сгъстят или да разредят кръвта. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете нова диета, особено ако се опитвате да контролирате състояние, свързано с кървене.

Храни с витамин Е

Кръвни съсиреци

Храни, богати на витамин Е, ще разредят кръвта и ще затруднят съсирването ѝ. Бадемите и лешниците са два добри източника на витамин Е. Една супена лъжица масло от пшеничен зародиш съдържа 100% от дневната ви стойност за витамин Е. Други масла, в които можете да намерите витамини, са царевично, фъстъчено, сусамово и слънчогледово масло. Можете също да вземете хранителното вещество като добавка.

Билки и подправки

Лукът и чесънът помагат срещу кръвни съсиреци

Витамин Е не е единственият, който може да разреди кръвта ви. Билки, подправки и добавки също могат да насърчат кървенето. Продуктите, с които поръсвате храната си, като чесън, джинджифил и лук, действат като разредители на кръвта. Зелен чай, жълт кантарион също разреждат кръвта ви. Трябва да имате висок прием на тези билки и подправки, за да видите действието на разреждането на кръвта, но приемането им в допълнителна форма може да доведе до значителен ефект.

Алкохол и други напитки

Храните, които затрудняват образуването на кръвни съсиреци

Някои напитки ще разредят кръвта ви, включително сок от червени боровинки, алкохол, чай от лайка и зелен чай. Сокът от червена боровинка помага за предотвратяване на съсирването на кръвта, като увеличава количеството на салицилова киселина в тялото ви.

Тлъста риба

Храните, които затрудняват образуването на кръвни съсиреци

Риба като сьомга, скумрия и риба тон, съдържат значително количество омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини могат да намалят възпалението в организма и са полезни за здравето на сърцето. Те се срещат в мазни, студеноводни риби като сьомга, скумрия, сардини и камбала и могат да се приемат под формата на добавки от рибено масло. Те са също в лененото семе, тиквено семе, соя, орехи, водорасли, рапично масло и масла, произведени от ленено семе, соя, тиквени семки, тученица и орехи. Според Медицинския център на Университета на Мериленд омега-3 мастните киселини пречат на съсирването на кръвта и могат да увеличат риска от кървене. Затова консумацията им трябва да бъде ограничена от тези, които са на режим на разреждане на кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest