Всичко това замърсява тялото ни!

Всичко това замърсява тялото ни!
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Тъй като споделяме всичко на Земята с всяко живо същество на планетата, това, което се случва в една област, засяга всичко, без значение колко далеч е. Замърсяването или въвеждането на различни форми на отпадъчни материали в нашата околна среда оказва отрицателно въздействие върху екосистемата, на която разчитаме.

Има много видове замърсяване, но онези, които имат най-голямо въздействие върху нас, са замърсяването на въздуха и водата.

Как замърсяването засяга хората?

Ние причиняваме по-голямата част от замърсяването и ще пострадаме от последствията, ако не спрем. Вече виждаме ефектите му под формата на глобално затопляне, замърсени морски храни, увеличени случаи на белодробни заболявания и др.

Ефекти на замърсяването на въздуха

Всичко това замърсява тялото ни!

Замърсяването на въздуха може да причини сериозни здравословни проблеми. То може да бъде направено от малки частици или газове, които влизат в тялото ви, когато дишате. Различните видове замърсяване на въздуха правят различни неща в тялото ви. Може директно да дразни очите, носа и гърлото, преди дори да попадне в белите дробове. Може да предизвика хрема, сърбеж в очите и гърлото.

Ние освобождаваме различни химикали в атмосферата, когато изгаряме изкопаемите горива, които използваме всеки ден. Ние дишаме въздух, за да живеем, и това, което дишаме, има пряко въздействие върху нашето здраве.

• Дишането на замърсен въздух ви излага на по-висок риск от астма и други респираторни заболявания;

• Когато са изложени на озон в продължение на 6 до 7 часа, научните доказателства показват, че белодробната функция на здравите хора намалява и те страдат от възпаление на дихателните пътища;

Замърсителите на въздуха са предимно канцерогени и животът в замърсена зона може да изложи хората на риск от рак;

Кашлица и хрипове са общи симптоми, наблюдавани при хора в града;

• Уврежда имунната система, ендокринната и репродуктивната системи;

• Високите нива на замърсяване с частици са свързани с по-високи инциденти със сърдечни проблеми;

• Изгарянето на изкопаеми горива и освобождаването на въглероден диоксид в атмосферата причиняват затопляне на Земята;

• Токсичните химикали, изпускани във въздуха, се установяват в растения и водни източници. Животните ядат заразените растения и пият водата. Тогава отровата се изкачва нагоре по хранителната верига - до нас.

Ефекти на замърсяването на водата

Всичко това замърсява тялото ни!

Както въздухът, който дишаме, водата е жизненоважна за нашето оцеляване. Нуждаем се от чиста вода за пиене, за напояване на нашите култури, а рибата, която ядем, живее във водите. Играем в реки, езера и потоци, живеем близо до водни басейни. Това е ценен ресурс, който лесно може да бъде замърсен, и замърсяването може да бъде прехвърлено към нас и да повлияе на нашето здраве.

• Болести като амебиаза, коремен тиф и анкилостома се причиняват от замърсена питейна вода;

• Водата, замърсена с химикали като тежки метали, олово, пестициди и въглеводороди, може да предизвика хормонални и репродуктивни проблеми, увреждане на нервната система, увреждане на черния дроб и бъбреците и рак. Излагането на живак причинява болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания и смърт;

• Замърсеният плаж причинява обриви, хепатит, гастроентерит, диария, енцефалит, стомашни болки и повръщане;

• Замърсяването на водата засяга морския живот, който е един от нашите източници на храна.

Ефектите на замърсителите могат да варират в зависимост от техния вид и източник. Например, докато тежките метали, багрилата и някои други органични замърсители са идентифицирани като канцерогени, хормони, фармацевтични и козметични продукти водят до ендокринни смущения.

Тежките метали също са в списъка на неорганичните замърсители с широк спектър от отрицателни ефекти върху водните организми, растения и хора. Тежките метали се отделят в околната среда чрез различни пътища като промишленост, минни дейности, селскостопански дейности и др. Хората и животните могат да бъдат изложени на токсичност от тежките метали чрез хранителната мрежа, директна консумация на вода, съдържаща метали, или чрез вдишване. Тежките метали лесно се акумулират в зеленчуците и влизат в човека и животните. Ефектите варират от кожни раздразнения, силно главоболие, стомашни болки, диария, повръщане, световъртеж до органни проблеми като цироза, некроза, хипертония, стомашно-чревен дистрес и други.

Ние живеем в една екосистема, където действието на един има потенциала да повлияе на мнозина. Това може да бъде добро или лошо нещо в зависимост от действието. Нашите грешки замърсяват околната среда, в която живеем, а това може да е с фатални последици. Добрата новина е, че всяко положително действие е от значение. Дори малките усилия, които полагаме към по-екологична среда са от значение. Все още можем да спасим това, което е останало от нашите природни ресурси, и да направим света по-добро място за живеене за нас и нашето бъдещо поколение.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати