Най-вредните храни, които са източници на рафинирано нишесте

Вредни храни, рафинирано нишесте
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Въглехидратите могат да се разделят на три основни категории: захар, фибри и нишесте.

Нишестетата са най-често употребяваният вид въглехидрати и важен източник на енергия за много хора. Обикновено източници са зърнените храни и кореноплодните култури.

Скорбялите се класифицират като сложни въглехидрати, тъй като те се състоят от много молекули на захар, свързани заедно. Традиционно сложните въглехидрати се разглеждат като по-здравословни възможности. Нишестетата постепенно освобождават захарта в кръвта, вместо да предизвикват рязкото и покачване. Много от скорбялите са силно пречистени. Те действително могат да предизвикат рязко покачване на нивата на кръвната Ви захар, въпреки че са класифицирани като сложни въглехидрати.

Това е така, защото много от рафинираните нишестета са лишени от почти всички хранителни вещества и фибри. Просто казано, те съдържат празни калории и осигуряват малко хранителна полза. Много проучвания показват също, че диета, богата на рафинирани нишестета, е свързана с по-висок риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и увеличаване на теглото.

Ето списък на няколко храни с високо съдържание на нишесте, от които е добре да стоите далеч.

1. Царевично брашно (74%)

Царевичното брашно е вид грубо брашно, получено чрез смилане на сушени царевични зърна. То е естествено без глутен, което означава, че е безопасно да се яде, ако имате заболяване от целиакия. Въпреки че царевицата съдържа някои хранителни вещества, тя е с много високо съдържание на въглехидрати и нишесте. Една чаша (159 г) съдържа 126 грама въглехидрати, от които 117 грама (74%) са скорбяла. Ако избирате царевично брашно, избирайте цялото зърно. Иначе то губи някои фибри и хранителни вещества.

2. Зърнени храни от Rice Krispies (72.1%)

Оризовото криспи съдържа много нишесте

Ориз Krispies са популярни зърнени храни, направени от хрупкав ориз. Това е просто комбинация от ориз и захарна паста, образувана в хрупкави оризови форми. Те често са обогатени с витамини и минерали. Една унция (28 грама) съдържа повече от 1/3 от дневните ви нужди от тиамин, рибофлавин, желязо и витамини В6 и В12. Въпреки това Rice Krispies са с изключително високо съдържание на нишесте. 28 грама оризов снак съдържа 20.2 грама скорбяла или 72.1% от теглото. Ако Rice Krispies са ежедневно във вашето меню, помислете за избор на по-здравословна алтернатива за закуска.

3. Пшеничено брашно (70%)

Една чаша (119 г) от брашно от просо съдържа 83 грама скорбяла или 70% от теглото. Брашното от просо също е без глутен и богато на магнезий, фосфор, манган и селен. Перленото просо е най-разпространеният вид просо. Въпреки че перлено просо е много питателно, има някои доказателства, че може да повлияе на функцията на щитовидната жлеза. Въпреки това ефектите при хора са неясни, така че са необходими повече изследвания.

4. Бяло брашно (68%)

Пшеницата с цели зърна има три основни компонента. Външният слой е известен като трици, зародишът е репродуктивната част на зърното, а ендоспермът е неговата храна. Бяло брашно се приготвя чрез отстраняване на триците и зародиша, които са пълни с хранителни вещества и фибри. Това оставя само ендосперма, която се преработва в бяло брашно. Обикновено е с ниско съдържание на хранителни вещества и най-вече съдържа празни калории. В допълнение, ендоспермът дава бяло брашно с високо съдържание на нишесте. Една чаша (120 г) бяло брашно съдържа 81.6 грама скорбяла или 68% от теглото.

5. Солени крекери (67.8%)

Крекерите съдържат много нишесте

Солените крекери са тънки квадратни бисквити, които се правят с рафинирано пшенично брашно, мая и сода за хляб. Въпреки че солените крекери са с ниско съдържание на калории, те също са с ниско съдържание на витамини и минерали. Освен това те са с много високо съдържание на нишесте. Например, порция от пет стандартни солени крекери (15 грама) съдържа 11 грама скорбяла или 67.8% от теглото. Ако ви харесват бисквити, изберете такива, които са направени със 100% пълнозърнесто брашно и семена.

6. Овес (57.9%)

Овесът е сред най-здравословните зърна, които можете да ядете. Те осигуряват добро количество протеини, фибри и мазнини, както и голямо разнообразие от витамини и минерали. Това прави овеса отличен избор за здравословна закуска. Освен това проучванията показват, че овесът може да ви помогне да отслабнете, да намалите нивото на кръвната захар и да намалите риска от сърдечно заболяване. Въпреки че е една от най-здравословните храни и отлично допълнение към вашата диета, той също съдържа много нишесте. Една чаша овес (81 г) съдържа 46.9 грама скорбяла или 57.9% от теглото.

7. Пълнозърнесто брашно (57.8%)

Най-вредните храни, които са източници на рафинирано нишесте
Снимка: Марияна Петрова Иванова

В сравнение с рафинираното брашно пълнозърнестото брашно е по-питателно и с по-ниско съдържание на нишесте. Това го прави по-добър вариант. Например 1 ч.ч. (120 г) пълнозърнесто брашно съдържа 69 грама скорбяла или 57.8% от теглото.

8. Ориз (28.7%)

Оризът е най-често използваната основна храна в света. Също така е с високо съдържание на нишесте - особено в суровия си вид. Например 3.5 унции (100 г) суров ориз съдържат 80.4 грама въглехидрати, от които 63.6% са нишесте. Обаче, когато се сготви, съдържанието на нишесте драстично спада. В присъствието на топлина и вода молекулите нишесте абсорбират вода и набъбват. В крайна сметка това набъбване разкъсва връзките между молекулите на нишестето чрез процес, наречен желатинизация. Следователно, 3.5 унции сварен ориз съдържат само 28.7% нишесте, тъй като свареният ориз съдържа много повече вода.

9. Паста (26%)

Пастата е източник на рафинирано нишесте

Пастата е вид юфка, която обикновено се приготвя от твърда пшеница. Тя се предлага в много различни форми като спагети, макарони и фетучини. Подобно на ориза, има по-малко скорбяла, когато се сготви, защото желатинизира при наличие на топлина и вода. Например, сухите спагети съдържат 62.5% нишесте, докато варени спагети съдържат само 26%.

10. Царевица (18.2%)

Царевицата е едно от най-широко използваните зърнени култури. Тя също така има най-високото съдържание на нишесте сред зеленчуците.

Например 1 ч.ч. (141 г) царевични зърна съдържа 25.7 грама скорбяла или 18.2% от теглото. Макар че е зеленчук, царевицата е много питателна и е страхотно допълнение към вашата диета. Тя е особено богата на фибри, както и на витамини и минерали като фосфор и калий.

11. Картофи (18%)

Вредни храни с рафинирано нишесте

Картофите са изключително вкусни и са основна храна в много домакинства. Често те са сред първите храни, които идват на ум, когато мислите за нишестени храни. Интересното е, че картофите не съдържат толкова нишесте, колкото брашната, тестените изделия или зърнените храни, но те съдържат повече скорбяла, отколкото другите зеленчуци. Например, средно изпечен картоф (138 г) съдържа 24.8 грама нишесте или 18 %от теглото.

Картофите са отлична част от балансираното хранене, защото са чудесен източник на витамин С, витамин В6, фолиева киселина, калий и манган.

Нишестето е основният въглехидрат в храната и основна част от много хранителни продукти. В съвременните диети храни с високо съдържание на нишесте са склонни да бъдат силно рафинирани и лишавани от фибри и хранителни вещества. Тези храни включват рафинирано пшенично брашно и царевично брашно.

За да поддържате здравословна диета, се стремете да ограничите приема на тези храни. Диетите с високо съдържание на рафинирани нишестета са свързани с по-висок риск от диабет, сърдечни заболявания и увеличаване на теглото. Освен това те могат да предизвикат рязко увеличаване на кръвната захар и рязко падане.

Това е особено важно за хора с диабет и преддиабет, тъй като телата им не могат ефективно да премахнат захарта от кръвта.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати