Ресторантите на Джейми Оливър фалираха

Ресторантите на Джейми Оливър фалираха

Да бъдеш главен готвач на знаменитост или кулинарен тв гуру невинаги е достатъчно, за да свържеш двата края. Доказателство за това идва с новината, че ресторантите на Джейми Оливър обявяват фалит.

Джейми Оливър се издигна до славата в края на 90-те /началото на 2000-та/. Използвайки това като трамплин, той построи ресторантьорски и медиен бизнес, публикувайки десетки книги и откривайки над 20 ресторанта.

Оливър стартира италианския Jamie's през 2008 г. с акцент върху естественото хранене с качествени съставки. Но индустрията става все по-пренаселена през последните години. Случайните вериги са навсякъде. Дори и заведенията за бързо хранене вече предлагат пресни продукти. Това увеличава много натиска върху действащите играчи в бранша.

Джейми Оливър налива милиони лири в бизнеса през последните години, но накрая трябваше да признае поражението пред онова, което той описа миналото лято в интервю за Файненшъл таймс като „перфектна буря“ - от повишаването на наемите, заплатите, разходите за храна, до въздействието на Brexit и променящите се навици за пазаруване.

Сегашната търговска среда за компаниите в сектора на ежедневната консумация е толкова трудна, заяви партньорът на KPMG Уил Райт, добавяйки, че е невъзможно да се стабилизира бизнесът или да се намерят нови инвеститори на фона на нарастващите разходи и „крехко потребителско доверие“.

Оливър е най-известен като телевизионна звезда, автор на книги и активист. Неговото шоу Голият готвач, което първо се излъчи по Би Би Си, в крайна сметка го направи много популярен.

Съвсем наскоро Оливър се фокусира върху кампании за училищата, които да обслужват по-здравословни обяди в Обединеното кралство и в Съединените щати.

Беше включен в рекламата за супермаркети като Tesco и Sainsbury и отвори ресторанти в чужбина. Също така той работи и с Shell, за да достави хранителните си продукти на бензиностанциите в цяла Великобритания.

Ресторантите на Джейми Оливър

Ресторантите му бяха смесени. Пицариите на Джейми Оливър Юнионс Джекс също се сринаха, а последната беше затворена през 2017 година.

Сега всичките 25 ресторанта на Оливър, с изключение на три, ще бъдат затворени, а около 1000 служители ще загубят работата си, според KPMG - фирмата, наета да управлява бизнеса за кредиторите.

Останалите магазини, италианските ресторанти на Джейми и ресторант Jamie's на летище Гетуик ще останат отворени за неопределено време.

Би Би Си отбелязва, че някои ресторанти на Джейми Оливър, работещи под отделен франчайз, заедно с някои международни версии на неговите предприятия, също остават отворени.

Международните ресторанти на г-н Oliver и Fifteen Cornwall, ресторант в югозападна Англия, който тренира готвачи за чираци и се управлява от фондация, са незасегнати.

Бизнесът на Оливър се сблъсква с трудности от известно време. През 2014 г. той изключи по-голямата част от ресторантския си бизнес в Юнион Джак - и три години след това затвори десетилетно списание. През последната година главният готвач вложи £3 милиона от собствените си пари, за да запази текущата си дейност в ресторанта. Уви, изглежда не е достатъчно.

Британските му ресторанти се сблъскаха с финансови неприятности през 2016 г. и влязоха в толкова тежки ситуации, че Оливър трябваше да инжектира милиони от собствените си спестявания, за да спаси бизнеса. Дори и тогава той трябваше да затвори около 20 ресторанта и пицарии през следващите месеци.

Джейми Оливър

Групата започна да търси купувачи в края на миналата година и Джейми Оливър предостави допълнителни 4 милиона лири, или около 5 милиона долара, от собствените си пари тази година, за да направи инвестицията по-привлекателна.

Съсипан съм, пише Оливър в Twitter. - Дълбоко натъжен съм от този резултат и бих искал да благодаря на всички хора, които вложиха сърцата и душите си в този бизнес през годините. Нашият приоритет в следващите часове и дни е да работим с тези служители, които са съкратени, осигурявайки всякаква подкрепа и помощ, от която се нуждаят, каза той.

Всички заплати на персонала на ресторанта ще бъдат изплатени до вторник според администратора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати