Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Няколко съвета за онези, които не могат да готвят

Няколко съвета за онези, които не могат да готвят

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Няколко съвета за онези, които не могат да готвят

Вие сте млада майка или студент, времето за готвене не ви достига? Или може би просто не знаете как се готви, но искате да угодите на любимите си хора с вкусни ястия? Събрали сме кулинарни трикове, които ще ви помогнат да изпълните всяка кулинарна задача.

1. За да предотвратите залепване на макаронените изделия по време на готвене, трябва да запазите пропорцията – на 1 литър вода - 100 г макаронени изделия;

2. Ако искате да изпечете цялата птица, поставете трупа за печене, най-добре с гръдния кош надолу. Така сокът ще остане вътре и най-много месни части със сигурност ще се изпекат;

3. За да остане оризът ронлив, при готвене добавете 1 с.л. оцет или лимонов сок;

4. За ароматна кора при печене месото трябва да се намаже със заквасена сметана или солена вода 15 минути преди готовност;

5. За да превърнете бързо белтъците на пяна, при разбиване те трябва да са студени. Но ако разбивате жълтъци, то напротив – трябва да са топли. Най-добре разбийте жълтъците на пяна заедно със захарта;

6. Буйна яйчена смес ще получите, ако към яйцата преди разбиване добавите 2 с.л. студена вода;

7. За да стане каймата по-сочна, трябва да и добавите захар в съотношение 1 с.л. на 1 кг кайма;

Кулинарни съвети за кайма

8. Твърдото месо, ще стане по-меко, ако го мариновате с кисело мляко или бира;

9. Ако приготвяте кекс със стафиди, тогава трябва да измиете стафидите и да ги оваляте в брашно. След изпичане ще бъдат равномерно разпределени в тестото;

10. Ако пресолите супата, не бързайте да я изхвърляте. В супата сварете зърна в пакет за варене – те ще поемат излишната сол;

Кулинарни съвети за пресолена супа

11. За да направите задушените зеленчуци ярки и сочни, вместо вода при приготвянето добавете газирана минерална вода;

12. За да не се разкъсва опаковъчното фолио за храна и да не залепва по ръцете ви при опаковане, най-добре го дръжте в хладилника;

13. Избягвате ястия от цвекло, защото се страхувате да не оцветите ръцете си? Ще ви спаси суров картоф. Избършете ръцете си с прясно нарязан картоф и ги измийте по обичайния начин под течаща вода. Няма да има и следа от цвеклото;

Няколко съвета за онези, които не могат да готвят

14. Не знаете как да нарежете сиренето на тънко – опитайте се да го направите с белачка;

15. Обичате макаронени изделия, но нямате време да стоите на печката? Оставяйки дома си за няколко часа, поставете макароните в чиста вода. Макароните, напоени в продължение на най-малко 1 час, се варят в кипяща вода за 1 минута;

Няколко съвета за онези, които не могат да готвят

16. Искате да приготвите запечени картофи, а гостите са на прага? Нарежете обелените картофи на филийки и ги поставете в микровълнова печка за 5 минути, а след това във фурната – до готовност. Времето на запичане ще е по-кратко;

17. За да приготвите цвеклото по-бързо, трябва да го почистите и измиете. Надупчете го на няколко места с вилица и го поставете в плик за печене. Поставете плика в микровълнова печка за 15-20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest