Киноа срещу ориз: Ползите за здравето

киноа срещу ориз

Имаше време, когато в готвенето се използваше само оризът. Вече не е така. Киноата се очертава като здравословна алтернатива, която става все по-популярна. Тя вече е заела мястото на ориза в много рецепти. Но ако обичате ориз, новините не са много лоши. И двете зърна имат ползи за здравето.

Какво е киноа?

Може да се твърди, че сравняването на киноа с ориз не е справедливо, защото киноа всъщност не е зърно. Това е семето на растението goosefoot и роднина на цвеклото и спанака. Но киноа се приготвя и яде като зърно и има подобен хранителен профил.

Какви са ползите за здравето от киноа?

Киноа е богата на хранителни вещества и има значителни ползи за здравето, включително:

Това е пълен протеин

За такова малко семе киноа съдържа много протеини: една приготвена чаша има 8 грама. Киноа е един от малкото растителни източници на пълен протеин. Това означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, от които се нуждае тялото ви. Въпреки това, киноа е с по-високо съдържание на калории, отколкото други източници на протеини.

киноа

Без глутен

Киноата не съдържа глутен. Имайте предвид, че някои марки могат да бъдат кръстосано заразени с други зърна, като пшеница по време на преработката. Ако имате цьолиакия или сте чувствителни към глутен, използвайте само марки, които са сертифицирани без глутен.

Високо съдържание на фибри

Една чаша киноа съдържа 5 грама диетични фибри, което е повече от белия или кафявия ориз. Фибрите помагат за предотвратяване на запек, за контрол на нивата на кръвната захар и може да помогнат за понижаване на холестерола. Те също помагат да поддържате здравословно тегло, като се чувствате по-пълноценни по-дълго, така че е по-малко вероятно да преяждате.

Високо съдържание на минерали

Киноа е отличен източник на:

желязо

магнезий

фосфор

манган

цинк

Съдържа калций, калий и селен.

Може да е добре за червата ви

Киноа може да помогне за предпазване на стомашно-чревния Ви тракт. Според проучване от 2012 г, полизахаридите в клетъчната стена на киноата показват гастропротективна активност срещу остри стомашни лезии при плъхове. Необходими са повече проучвания за хората, но проучването подсилва теорията, че киноа има противовъзпалителни способности и е добра за чревната ви система.

Какви са ползите за здравето от ориза?

Оризът е основна храна за хората по целия свят. Той се предлага в много цветове и размери, но двата най-популярни вида са бял ориз и кафяв ориз.

Белият ориз е най-малко хранителен от двата. Неговата обвивка, трици и голяма част от зародиша са отстранени. Много марки бял ориз са обогатени, за да възстановят загубените по време на обработката хранителни вещества. Люспите се отстраняват от кафявия ориз, но здравите трици и микроби остават. Белият и кафявият ориз са с ниско съдържание на мазнини и натрий. Те са свободни от холестерол и трансмазнини. Други ползи за здравето включват:

Не съдържа глутен

ориз

Подобно на киноа, оризът е чудесна възможност, ако сте на диета без глутен. Пазете се от ароматизирания ориз или ориза, използван в сушито, те могат да съдържат глутенови съставки.

Кафявият ориз е отличен източник на:

• фосфор

• манган

• селен

• магнезий

Съдържа по-малко количества мед, калций и цинк.

Лесен е за храносмилане

Белият ориз е известен с това, че е лесносмилаем. Това е част от диетата BRAT (банани, ориз, ябълково пюре и тост). Това е мека хранителна диета, която понякога се предлага след повръщане или диария.

Какви са ползите за здравето от кафявия ориз?

Може да насърчи загубата на тегло

Както киноа, така и кафявият ориз е с по-високо съдържание на фибри, отколкото много други рафинирани въглехидрати и може да ви помогне да отслабнете, като се чувствате по-дълго време сити. Едно проучване показва, че добавянето на повече фибри към диетата може да помогне на някои хора, които имат трудности след други диети, да отслабнат. Друго проучване установява, че яденето на кафяв ориз вместо бял спомага за намаляване на опасните коремни мазнини. Това може да се дължи на факта, че кафявият ориз е с нисък гликемичен индекс (което означава, че не увеличава кръвната Ви захар).

Той намалява кръвното налягане

Според Mayo Clinic пълнозърнести храни като кафяв ориз могат да помогнат на кръвното налягане чрез:

• поддържане на здравословно тегло

• увеличаване на калия

• намаляване на увреждането на кръвоносните съдове

Той помага за контрола на кръвната захар

Проучване от 2014 г. установява, че група жени, които са били диагностицирани с диабет тип 2 и ядат кафяв ориз, вместо бял, в продължение на четири месеца, не само губят от теглото си, но и намаляват нивото на кръвната си захар.

Ориз и киноа могат да бъдат част от здравословния начин на живот на всеки човек. Белият ориз е чудесен, но кафявият е по-здравословен избор като цяло.

Ползите за здравето от киноа и кафяв ориз са подобни. И двете храни са без глутен, добър източник на минерали и фибри и и двете поддържат здравословното храносмилане и могат да заменят белия ориз в повечето рецепти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати