Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Арсен в ориза! Трябва ли да се притеснявате?

Арсен в ориза! Трябва ли да се притеснявате?

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
Арсен в ориза! Трябва ли да се притеснявате?

Арсенът е един от най-токсичните елементи в света. През цялата си история той прониква в хранителната верига и намира своя път в нашите храни. Този проблем обаче все повече се влошава, тъй като широко разпространеното замърсяване повишава нивата на арсен в храните, което представлява сериозен риск за здравето.

Наскоро в проучванията бяха открити високи нива на арсен в ориза. Това е сериозен проблем, тъй като оризът е основна храна за голяма част от населението на света. Трябва ли да се притеснявате? Нека погледнем.

Какво е арсенът?

Арсенът е токсичен микроелемент, обозначен със символа As. Обикновено не се среща самостоятелно. По-скоро той е свързан с други елементи в химическите съединения. Тези съединения могат да бъдат разделени в две широки категории:

1. Органичен арсен: намира се главно в растителни и животински тъкани;

2. Неорганичен арсен: намерен в скали и почва или разтворен във вода. Това е по-токсичната форма.

И двете форми са естествено присъстващи в околната среда, но техните нива нарастват поради замърсяване. Поради редица причини оризът може да натрупа значително количество неорганичен арсен (по-токсичната форма) от околната среда.

Източници на арсен

Арсенът се намира в почти всички храни и напитки, но обикновено се среща само в малки количества. За разлика от това относително високите нива се намират в:

• Замърсена питейна вода: Милиони хора по света използват питейна вода, която съдържа големи количества неорганичен арсен. Това е най-често в Южна Америка и Азия;

• Морски продукти: Риба, скариди, миди и други морски дарове могат да съдържат значителни количества органичен арсен, по-малко; токсична форма. Въпреки това мидите и някои видове водорасли също могат да съдържат неорганичен арсен;

• Ориз: Оризът натрупва повече арсен от другите хранителни култури. Всъщност той е най-големият хранителен източник на неорганичен арсен, който е по-токсичен.

В много продукти на оризова основа са открити високи нива на неорганичен арсен като:

• Оризово мляко;

Оризовото мляко също съдържа арсен

Оризови трици;

Зърнени закуски на базата на ориз;

• Оризови зърнени храни (бебешки ориз);

• Крекери с ориз;

• Барове със зърнени култури, съдържащи ориз и/или сироп от кафяв ориз.

Защо арсенът се открива в ориза?

Арсенът се среща естествено във вода, почва и скали, но нивата му могат да бъдат по-високи в някои области, отколкото други. Той лесно влиза в хранителната верига и може да се натрупва в значителни количества в животни и растения, някои от които се консумират от хора.

В резултат на човешката дейност замърсяването с арсена нараства.

Основните източници на замърсяване с арсен включват някои пестициди и хербициди, консерванти за дърво, фосфатни торове, промишлени отпадъци, минни дейности, изгаряне и топене на въглища.

Арсенът често се оттича в подпочвените води, които са силно замърсени в някои части на света. От подземните води арсенът отива в кладенци и други водоизточници, които могат да се използват за напояване, готвене и пиене.

Необработеният ориз е особено чувствителен към замърсяване с арсен по три причини:

1. Той се отглежда в наводнени полета (оризови полета), които изискват големи количества вода за напояване. В много области тази напоителна вода е замърсена с арсен;

2. Арсенът може да се натрупва в почвата на оризовите полета, което влошава проблема;

3. Оризът поглъща повече арсен от водата и почвата в сравнение с други хранителни култури.

Друга грижа е използването на замърсена вода за готвене, тъй като оризовите зърна лесно абсорбират арсена от водата, когато се варят.

Въздействие на арсена върху здравето

Арсен

Високите дози арсен са силно токсични, причинявайки различни неблагоприятни симптоми и дори смърт. Макар че е в малки количества и не може да причини незабавно отравяне, дългосрочното поглъщане на неорганичен арсен може да предизвика различни здравословни проблеми и да увеличи риска от хронични заболявания. Те включват:

• Различни видове рак;

• Свиване или запушване на кръвоносните съдове (съдово заболяване);

• Високо кръвно налягане (хипертония);

• Сърдечно заболяване;

• Диабет тип 2.

В допълнение арсенът е токсичен за нервните клетки и може да повлияе на мозъчната функция. При деца и тийнейджъри експозицията на арсен е свързана с:

• Нарушена концентрация, учене и памет;

• Намалена интелигентност и социална компетентност.

Някои от тези увреждания може да са се случили преди раждането. Няколко проучвания показват, че високият прием на арсен при бременни жени оказва неблагоприятно въздействие върху плода, като увеличава риска от вродени дефекти и възпрепятства развитието му.

Да! Няма съмнение - арсенът в ориза е проблем.

Всички видове ориз съдържат ориз, най-много кафявият

Това може да представлява риск за здравето на хората, които ядат ориз всеки ден в значителни количества. Това се отнася основно за хората в Азия или за хората с азиатски диети.

Други групи, които могат да се хранят с много оризови продукти, са малките деца и тези на диета без мляко или без глутен. Оризовите храни за бебета, крекерите с ориз, пудингът и оризовото мляко понякога съставляват голяма част от тези диети.

Малките деца са особено уязвими. Следователно, храненето им с оризови зърнени храни всеки ден може да не е толкова добра идея. От особено значение е сиропът от кафяв ориз, подсладител с ориз, който може да е с високо съдържание на арсен. Често се използва в бебешките храни.

Разбира се, не всички видове ориз съдържат високи нива на арсен, но определянето на съдържанието на арсен в даден оризов продукт може да бъде трудно (или невъзможно) без действително измерване в лаборатория.

Как да намалим арсена в ориза?

Арсен в ориза

Съдържанието на арсен в ориза може да бъде намалено чрез измиване и варене на ориза с чиста вода, която е с ниско съдържание на арсен. Това е ефективно както за бял, така и за кафяв ориз, което потенциално може да намали съдържанието на арсен до 57%.

Въпреки това, ако водата за готвене е с високо съдържание на арсен, тя може да има обратен ефект и значително да повиши съдържанието на арсен.

Следните съвети трябва да помогнат за намаляване на съдържанието на арсен в ориза:

• При готвене използвайте много вода;

• Измийте ориза преди готвене. Този метод може да премахне 10-28% от арсена;

• Кафявият ориз съдържа по-големи количества арсен, отколкото белия ориз. Ако ядете големи количества ориз, белият може да бъде по-добър избор;

• Изберете ароматен ориз като басмати;

• Изберете ориз от Хималайския регион, включително Северна Индия, Северен Пакистан и Непал;

• Ако е възможно, избягвайте ориза, който се отглежда по време на сухия сезон. Използването на замърсена с арсен вода е по-често срещано през това време.

Последният и най-важен съвет се отнася до вашата диета като цяло. Уверете се, че сте разнообразили диетата си, като ядете много различни храни. Вашата диета никога не трябва да бъде доминирана от един вид храна.

Това не само гарантира, че получавате всички хранителни вещества, от които се нуждаете, но и ви пречи да получите твърде много от едно нещо.

Арсенът в ориза е сериозен проблем за много хора

Огромният процент от населението на света разчита на ориза като основен източник на храна, а милиони хора са изложени на риск от развитие на свързани с арсена здравни проблеми.

Ако ядете ориз в умерени количества като част от разнообразна диета, трябва да сте напълно добре. Въпреки това, ако оризът се окаже голяма част от вашата диета, уверете се, че той е отглеждан в незамърсена зона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest