Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Най-вредните източници на токсини

Най-вредните източници на токсини

ХрисиХриси
Новак
14717
Някои риби са източници на токсини

Вредните токсини, които могат да замърсят организма ни са повече, отколкото мислим. За много от тях не подозираме или по-точно не знае, че се съдържат в най-обикновените битови неща. Неизбежно е да не се сблъскваме с редица токсини всеки ден, важното е да не се прекалява. Ето какво имаме предвид – най-вредните токсини и местата, в които се съдържат.

1. Олово – симптомите на прекомерно количество олово в организма се изразяват в гадене, коремни болки, главоболие, проблеми с концентрацията и паметта. Попада в тялото посредством замърсена вода, която консумиране, метални инструменти, които докосваме и бои, чиято миризма вдишваме.

2. Хлор – по-популярно токсично вещество, което се използва за почистване и дезинфектиране на плувните басейни, в които обикновено тренираме или се забавляваме. Може да причини редица проблеми от болки в гърлото до заболяване на бъбреците. Бихте могли да се защитите от него, като го измиете със вода. Не пропускайте къпането след плуване.

3. Флуор – вещество, което се среща в минералната вода, която купуваме от магазина и в... пастата за зъби. Това не означава да спрете да купувате тези неща. Просто следете за възможно най-ниското съдържание на флуора в съответния продукт. Що се отнася до водата, може да се вземете специална кана за филтриране на водата и да си осигурите истинска чиста питейна вода.

4. Цианид – широко разпространен в някои от любимите ни продукти – ядки, семена, зеленчуци и в частност боб, ябълки. Ето защо, не прекалявайте с консумацията им.

Ябълките също могат да съдържат вредни токсини

5. Пестициди – всички сме чували, че те предпазват растенията и по-точно плодовете и зеленчуците от зарази и насекоми. До тук добре, само че тези вещества са изключително вредни за нас. Стремете се да измивате добре всеки продукт, преди да го сложите на трапезата си.

6. Живак – отровен е! Ето защо, майките ни все повтарят да не пипаме долния край на термометъра. Проблемът при него е, че се среща в рибите, някои от които са любима храна на мнозина. Рибата тон и по-големите скумрии са много вкусни, но все пак не прекалявайте с тях.

7. Етанол – който веднага асоциираме с алкохолните напитки. Не случайно имате махмурлук след бурна вечер с приятели. Той е токсично вещество, което може да увреди крайно организма. Добре е да го приемате с вода, която разрежда веществото и го прави по-малко опасно. Разбира се, най-добре е да се ограничите от него, но понякога представата за чаша червено вино за вечеря звучи доста изкушаващо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest