6 съвета: Как да приготвим правилно вкусна киноа

6 съвета: Как да приготвим правилно вкусна киноа
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

На теория приготвянето на киноа е относително лесно. Но на практика то може да се окаже доста по-сложно. Дозирането, изплакването и използването на съдовете крият достатъчно капани, които да вгорчат насладата ни от готвенето. Затова трябва да се следват няколко стъпки, за да може накрая да сме доволни и от себе си, и от вкуса на нашата киноа.

Спазвайте дозата вода-киноа

Преди всичко трябва задължително да се научим да дозираме пропорциите, иначе рискуваме да се окажем с киноа за цяла седмица напред или пък с пюре, което ще съдържа прекалено много вода. Аз препоръчвам 1 доза киноа към 1.5 вода, обяснява Марион Бейлен, консултант по хотелиерство и ресторантьорство и автор на книгата Обожавам киноа. И дава пример - чаша киноа с чаша и половина вода са идеалната комбинация, ако искате да приготвите рецепта за двама.

Изплакнете киноата преди готвене

Второто нещо, преди да стигнем до печката, е да изплакнем обилно киноата. Това е нужно, защото тя е покрита от едно вещество, сапонин, което придава горчив вкус и неприятна текстура при готвенето. Идеално е да я изплакнем да пъти. Първият път във фина цедка, като се разбърква с лъжица или с ръце през няколко минути. После втори път под течаща вода за няколко секунди, уточнява кулинарката.

Не изчаквайте да кипне

Варене на киноа

За разлика от пастата, не трябва да се чака водата да заври, преди да поставим киноата в нея. Киноата се изсипва, когато водата едва кипи, за да избегнем да я преварим и да стане като компактна паста, обяснява консултантката. Идеалното време за варене на киноа, при което киноата едновременно ще хруска и ще се топи в устата, е 15 минути.

Не затваряйте капака на тенджерата

Друга честа грешка според специалиста е покриването при готвенето. Трябва задължително водата да се изпарява от тенджерата, за да може текстурата на киноата да стане едновременно стегната, мека и ефирна. Ако водата не се изпари, рискуваме киноата да стане лепкава. Някои рецепти обаче изискват преваряване. Например при суши, фалафел или ризото от киноа.

Не изцеждайте киноата

Правила при варене на киноа

Ако спазваме дозите и времето за приготвяне, няма да има нужда киноата да се изцежда, предупреждава Марион Бейлен. Трябва да се отбележи и че това действа само при качествени продукти. За предпочитане е биокиноа.

Оставете я да почине след готвенето

Да се остави киноата да почине няколко минути, разбърквайки я, е последният етап на готвенето, уточнява специалистът. Раздвижвайки деликатно готовата киноа, последните капки вода се изпаряват и това я прави едновременно стегната и мека.

И готова да ни даде цялата наслада, на която е способна!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати