Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Човечеството винаги е имало интимна връзка с храната. Така че не е изненадващо, че някои от най-забележителните влиятелни фигури в историята често са имали странни представи за това как и какво да ядат.

Зукърбърг яде само това, което убива

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е известен с това, че се справя с дългогодишни предизвикателства за самоусъвършенстване, като например носенето на вратовръзка всеки ден през 2009 г. и изучаването на китайски език всеки ден през 2010 г. Въпреки това дойде като шок, когато през 2011 г. обяви Единственото месо, което ям, е от животни, които съм убил. След като обяви решението си на личната си страница, той написа: Току-що убих свиня и коза, което предизвика различни реакции от неговите последователи.

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Според имейл, който Зукърбърг е изпратил до списание Fortune: Започнах да мисля за това миналата година, когато имах свинско печено вкъщи. Една група хора ми казаха, че въпреки че обичат да ядат свинско, те наистина не искат да мислят за факта, че свинята е била жива. Това ми изглеждаше безотговорно. Нямам проблем с нещо, което хората избират да ядат, но мисля, че те трябва да поемат отговорност и да бъдат благодарни за това, което ядат, вместо да се опитват да игнорират факта откъде идва.

Супата на Бетовен

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Лудвиг ван Бетовен е известен с много неща, но малцина знаят колко насериозно е вземал супата си. Според известния композитор само домакиня или готвач с чисто сърце може да приготви чиста супа. Бетовен не търпял никаква опозиция, особено от дългогодишния му секретар Антон Шиндлер. Ако Бетовен е смятал, че супата е лоша и Шиндлер не е съгласен, Бетовен му изпращал обидна бележка: Не ценя твоята преценка за супата, най-малкото, тя е лоша.

Едно от любимите ястия на Бетовен било каша от хляб, която той консумирал всеки четвъртък с 10 големи яйца, които трябвало да се разбъркат в супата. Той оглеждал яйцата, като ги държал на светлината. Горко на икономката, ако не били напълно пресни. Тя винаги била готова да избяга, тъй като обичаят на Бетовен бил да я наказва с яйцата.

Странният обяд на Джералд Форд

Това е често цитирана част от любопитните факти, че ежедневният обяд на президента Ричард Никсън е извара, покрита с кетчуп. След като бил избран за президент, статия във Вашингтон се подигравала, че елегантните вечери в Белия дом били заменени от извара и кетчуп.

По-малко известно е, че президентът Джералд Форд също е любител на странния обяд, който консумира всеки ден, докато чете или работи. Един служител на военновъздушните сили разкрива в книгата Вътре в Белия дом: Президентът Форд хапва A1 сос и кетчуп с извара. Винаги имахме зеленчукова гарнитура с пролетен лук, пръчици от целина, репички. Винаги сме сервирали кетчуп и сос А1 с тях.

Диетата на Никълъс Кейдж

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Никълъс Кейдж е известен с кариерата си. Със сигурност има достатъчно странни неща, които да се кажат за него, но диетата му може да ги надвие. Той консумира само животни, за които преценява, че се чифтосват по „достоен начин”.

Обяснявайки причината за избора си, Кейдж казва: Всъщност избирам начина, по който ям според начина, по който животните се чифтосват. Предпочитам рибите и птиците. Но прасета не толкова. Така че не ям месо от свине. Ям риба и птици.

И докато свинското не е достойно за вкуса му, актьорът е изял немалко странни неща в името на изкуството. През 1988 г. филмът Vampire's Kiss заставя Кейдж да изяде жива хлебарка, което се оказва отвратително задание: Всяка фибра на тялото ми не искаше да го прави - казва Кейдж пред Телеграф. - Но все пак го направих.

Плевелите на Хенри Форд

Хенри Форд бил придирчив относно храната си - той обикновено имал ядки или стафиди в джоба си. В младостта си той не се интересувал особено от храната. Това се променило, когато започнал да възприема тялото си като машина, а стомахът си като котел, от който се нуждаел, за да даде правилното гориво.

Актът на хранене е по-практичен, отколкото чувствен, а Форд експериментира с диви плевели като източник на храна. Хранителните му експерименти причинили доста страдания на неговите бизнес партньори. Въпреки че Форд получавал заплата от почти 1 милион долара годишно, той предпочитал диета от „крайпътни зеленини“, които били по същество годни за консумация плевели. Според биографа Сидни Олсън: Той ядеше нещо подобно на ястие от задушен репей, последвано от сандвич от соев хляб, пълен с млечни корени.

Плевелите, които Форд събирал, често са леко сварени или задушени и след това влагани в салати или сандвичи. Въпреки това диетата сякаш се отплаща, защото Хенри Форд рядко е бил болен и е живял до 83 години.

Гей пилето на Ево Моралес

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Президентът на Боливия Ево Моралес предизвиква спор през 2001 г., когато заявява, че яденето на пиле, инжектирано с хормони, е основна причина за хомосексуалността. На световната среща на върха по въпросите на изменението на климата и правата на майката Земя в Кочабамба той поразил с възгледите си прогресивната публика. Ако става въпрос за пиле, то е напомпано с женски хормони, казва той - И когато мъжете ядат това пиле, те се отклоняват от това да бъдат мъже.

Той също така свързва консумацията на птици с мъжката плешивост. В рамките на няколко часа въздействието на неговите коментари се разпространява в международните медии.

Правителството на Моралес бързо реагира. В публично изявление Министерството на външните отношения обяснява, че Моралес говори за сексуалността. По-скоро той казва, че яденето на пиле, което има хормони, променя нашите тела. Тази гледна точка е потвърдена от учени и дори Европейският съюз е забранил употребата на някои хормони в храната.

Много активисти за правата на хомосексуалистите не били убедени. Президентът на Аржентинската хомосексуална общност Сезар Чиглити казва: Абсурдно е да се мисли, че яденето на пиле, съдържащо хормони, може да промени сексуалната ориентация на човека. Следвайки тези разсъждения, ако поставим мъжки хормони в пиле и то бива изядено от хомосексуален, той ще се превърне ли в хетеросексуален.

Моралес има дългогодишна антипатия и към нездравословната американска храна, като се оплаква в ООН през 2013 г., че бързото хранене на Запада е голяма вреда за човечеството. Той обвинява компаниите за бързо хранене, че причиняват рак и се опитва да възроди киноата като алтернативна и здравословна храна.

Хранителните фетиши на Хауърд Хюз

Филмовият магнат, индустриалец и бизнесмен Хауърд Хюз е страдал от обсесивно-компулсивно разстройство, което се е отразило в хранителните му навици. Той държал на няколко причудливи приготовления за храната, като например карал слугите си да опаковат дръжките на приборите в хартия. След това те били запечатвани с целофан и опаковани във второ парче хартия. Той докосвал само покритите дръжки, защото се страхувал от микроби.

Слугите му също трябвало да отварят кутиите с храна по определен начин. Първо, слугата ще държи кутията под топла течаща вода. След това той или тя използва четка и специални сапуни за отстраняване на етикета. След това кутията се накисва, за да се отстранят всичкия прах и микроби. След това дъното се почиства по същия начин. Всички вдлъбнатини на кутията също трябва да бъдат почистени със сапун и изплакнати. По време на процеса на слугата не е било позволено да пуска консервата.

Хюс страдал от запек, защото отказвал да яде листни зеленчуци. Той се наслаждавал на подредено меню, което сменял на всеки няколко месеца. Например, ако яде грах, той трябва да е с еднакви размери. Ако някое от граховите зърна е прекалено голямо, Хюз ги изпращал обратно в кухнята, за да бъдат заменени. Той почти винаги се хранел сам. Според неговия главен готвач Хюз дори на Деня на благодарността или на Коледа не е ял със съпругата си.

Когато той става затворник обаче, в по-късните си години, се хранел почти единствено с шоколадови блокчета и мляко. Хауърд Хюз се изолира в едно студио близо до дома му, заобиколен от празни бутилки и контейнери, които използва, за да се облекчи, когато се обади природата. Този усамотен начин на живот се отразява на здравето му. Когато най-накрая умира, хората сравняват състоянието на тялото му с това на японски затворник.

Вегетарианството на Хитлер

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Много любители на месото обичат да казват на своите вегетариански приятели, че Адолф Хитлер е вегетарианец, а вегетарианците често не са съгласни. Истината е по-нюансирана. До началото на 30-те години Хитлер показва склонност към определени месни продукти, по-специално кнедли и колбаси. Казва се, че той се е присъединил към теорията на Вагнер, че жажда за плът и кръв никога не може да бъде погасена и изпълва жертвите си с яростна лудост, а не с кураж.

Въпреки това той не се е обърнал напълно срещу консумацията на месо, докато неговата племенница и възможна любовница Гели Раубал не се самоубила през 1931 г. След това той отказал да яде шунка за закуска - Това е като да изядеш труп! - казва той.

Хитлер също се отвърнал от месото, защото вярвал, че причинява хроничен запек и газове. Той изяждал зеленчуците си сурови или в каша. Някои от любимите му храни били овесена каша с ленено масло, карфиол, извара, варени ябълки, артишок и аспержи в бял сос.

Диетата с високо съдържание на фибри имала точно обратния ефект върху него обаче. След като Хитлер изяждал особено голяма чиния със зеленчуци, неговият лекар Тео Морел записал веднъж в дневника си Хитлер има запек и колосални газове...по мащаб, който рядко съм срещал преди.

Разбира се, това не е само по вина на вегетарианската му диета, но и заради абсурдния режим с лекарства и лечения, прилагани от неговия лекар, който включва клизма с лайка и тежка доза добавки. Някои от тези добавки са витамини, тестостерон, чернодробни екстракти, лаксативи, успокоителни, глюкоза, опиати и отровни стрихнин таблетки.

Пристрастяването към мляко на Мусолини

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Бенито Мусолини също имал проблеми с храносмилането и странни хранителни навици, като например отказа му да яде на банкети. Той вярвал, че яденето е дейност, на която човек трябва да посвети цялото си внимание и че яденето в присъствието на други хора би направило човек способен да яде погрешно.

През 1925 г. той повръща кръв в дома си в Рим и е принуден да отложи за няколко седмици публичните си изяви. Чували се слухове, че Мусолини може да се наложи да бъде заменен като лидер на Националната фашистка партия. Лекарите го диагностицирали с язва на стомаха и препоръчали драстична промяна в диетата, след като отказал да направи операция. Новата му диета се състояла главно от плодове и до 3 литра мляко всеки ден. Това очевидно не му е помогнало, защото през 1929 г. получил друга язва.

След като съюзниците нахлули в Италия и фашистите се оттеглили в германска спътникова държава, наречена Република Сало, Мусолини потърсил помощта на лекар на име д-р Захария. Шокиран от външния вид на пациента, лекарят казва: Аз се озовах пред един разрушен човек, който очевидно е с единия праг в гроба. Мусолини страдал от язви, анемия, запек, безсъние и ниско кръвно налягане. Кожата му била суха и нееластична, а коремната му област около черния му дроб била издута.

Захария обвинил приема на толкова много мляко за това и го намалил до 0.25 литра всеки ден в продължение на една седмица. Лекарят започва да лекува Мусолини с малки дози витамини и хормони, които имат непосредствен положителен ефект. След като черният му дроб се нормализирал, Мусолини отбелязва: Трябва да ви кажа, че се чувствам освободен. Вече не чувствам болки в стомаха си и не се страхувам от нощта.

Лекарят настоява Мусолини да яде леки зеленчуци като моркови и картофи и да си пие чаят без мляко. Макар Мусолини да предпочита вегетарианството, лекарят настоява пациентът му да яде малки количества варено пиле и риба. Наред с инжектирането на витамини В и С, новата диета довела до повишаване на броя на червените му кръвни клетки и подобряване на здравето му. Въпреки че Мусолини отказвал да приема храна, докато италианският народ гладува, Захария по-късно се похвалил, че е възстановил здравето на Мусолини.

Гастрономия на Ким Чен Ир

Ексцентричните хранителни навици на някои влиятелни фигури

Поради свидетелството на бившия личен готвач на Ким Чен Ир - Кенджи Фуджимото, ние знаем доста за хранителните навици на бившия севернокорейски тиранин. Докато голяма част от страната гладува, Ким се отдава на скъпи и сложни храни и напитки. Има винарска изба с над 10 000 бутилки и библиотека с хиляди готварски книги.

Ким се ангажира да получи най-добрата храна и често изпраща Фуджимото на чуждестранни екскурзии, за да вземе деликатеси: Иран и Узбекистан за хайвер, Франция за коняк, Дания за свинско месо, западен Китай за грозде, Тайланд за папая и манго, и Пекин за Макдоналдс. Бивши дипломати от Северна Корея също изпращали екзотични деликатеси, като крака на камили например, от страните, в които са били настанени.

Ким създава институт на водещи лекари и учени, които да създадат диета, която да увеличи дълголетието му. Това става причина за безпокойство, тъй като 158-сантиметровите диктаторски навици на хранене го довели до тегло от почти 90 килограма. Лекарите започнали да проверяват всяко зърно от неговия ориз на ръка, за да се уверят, че е перфектно оформено, без пукнатини или стърготини. Ким настоява оризът да се приготви върху дърва, като се използват дървета, изсечени от планината Паекту, легендарната планина на границата с Китай.

Фуджимото разкрива и любовта на диктатора към суши. Когато Фуджимото се опитва да напусне Северна Корея (след като му е било забранено да пътува в чужбина), той го прави с хитра уловка. Той показва ястието „Скъп лидер” в новия епизод на готварския спектакъл Iron Chef, в който тайната съставка е от морски таралеж или уни.

Той споменава, че най-доброто място за придобиване на тази съставка е от остров Ришири край бреговете на Хокайдо. Ким изпраща там главния си готвач, който успява да се изплъзне от водачите си на рибен пазар в Токио и изчезва в тълпата. Фуджимото не се е върнал в Северна Корея до смъртта на Ким Чен Ир.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати