6 страхотни здравословни ползи от консумацията на червено цвекло

Хриси СюлемезоваХриси СюлемезоваНовак / Автор
Здравословни ползи от консумацията на червено цвекло

Обичате ли червено цвекло? Може би го добавяте към салата заради сладкия вкус, който допълва прекрасно останалите съставки? Или го използвате за разни енергийни бомби под формата на шейк или смути? Поздравления! На прав път сте!

Цвеклото е зеленчук, изключително богат да полезни вещества и елементи като магнезий, калций, желязо, натрий, фосфор, цинк, както и витамини А, В, С и фолиева киселина. То е пълно и със здравословни съединения, наречени беталеини. Те са отговорни за червения му цвят и за противовъзпалителните и антиоксидантни свойства.

И всички тези съставки допринасят за следващите 6 здравословни ползи от консумацията на червено цвекло.

1. Увеличава антиоксидантите

Червеното цвекло може да ви предпази от опустошителния ефект, който свободните радикали оказват върху организма. Те биват предизвикани от различни неблагоприятни външни фактори, с които се сблъскваме всеки ден, като стрес, диети, тревожност, както и от замърсители на околната среда като цигарен дим и промишлени химикали. Всички биха могли да допринесат за отключването на сериозни заболявания артрит, рак, Алцхаймер. Цвеклото се бори със свободните радикали благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.

2. Понижава кръвното налягане

Червено цвекло

Червеното цвекло съдейства за понижаване на кръвното и се препоръчва за хората, страдащи от високо такова.

3. Унищожава раковите клетки

Изследванията показват, че цвеклото може да предотврати рак на простатата и гърдата, тъй като унищожава раковите клетки в тях. Смята се, че зеленчукът съдържа съединения, които биха помогнали за премахването на болестта в зародиш из цялото тяло, но все още се правят проучвания за доказване на тази хипотеза.

4. Съдейства за притока на енергия и сила в тялото

Препоръчва се на атлети, спортисти, хора, които искат да поддържат добра форма.

5. Подобрява мозъчната дейност

Червеното цвекло е храна за мозъка

Червеното цвекло насърчава мозъчната дейност, увеличавайки притока на кръв. Стимулира процеси в него и подпомага паметта и концентрацията.

6. Предпазва черния дроб

Черният дроб спомага за филтриране на токсините в тялото. Но, разбира се, те биха могли да му дойдат в повече. Тогава се намесва цвеклото и съдейства за нормалното функциониране на органа.

Специалистите препоръчват седмичния прием на червено цвекло под каквато и да е форма да бъде около 5-6 чаши. То заслужено печели място във всяка кухня и на всяка трапеза.

Ако се стремите да се храните здравословно, червеното цвекло трябва да бъде неизменна част от вашата диета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати