Кой сорт домати за какви ястия е подходящ?

Илияна АнгеловаИлияна АнгеловаНовак / Автор
Кой сорт домати за какви ястия е подходящ?

На въпроса кой е най-популярният зеленчук, повечето хора ще отговорят, че това е доматът - сочен, уханен и много вкусен. Повечето почитатели на домата вече знаят, че това всъщност е плод, донесен в Европа по време на Великите географски открития.

Първите внесени домати са от жълт сорт, дребни колкото череша. Хората се бояли да ги ядат, защото мислели, че са отровни заради съществуващата аналогия с беладоната.

Днес могат да се изброят около 10 хиляди разновидности на изумително вкусните домати, които може да се намерят в различна големина и цвят, включително в необичайни цветове като лилав, черен, жълт и бял.

Популярната храна си има даже свой празник. Организират се какви ли не забавления, в които основен участник е доматът.

Основното му мястото все пак е в кулинарията. Доматът е един от най-често използваните хранителни продукти. Яде се като основно ястие, гарнитура или съставка към безброй разнообразни рецепти във всички световни кухни. Ще се опитаме да разграничим кои сортове домати за какви ястия са най-подходящи и използвани.

Най-известните сортове домати

Чери доматчета

Чери домати

Най-симпатичните представители на доматите са малките чери доматчета. Големината им е от грахово зърно до череша или орех, както са и в различни цветове. Те са сладки на вкус и се предпочитат много от децата. Стават за директна консумация и в пресни салати, но могат да се използват като съставка в много кулинарни рецепти за готвене.

Градински сортове домати

Тези сортове са обикновено с кръгла форма, дават много реколта и са издръжливи на болести. Те са подходящи за готвене, тъй като процентът сухо вещество при тях е значителен. Подходяща рецепта за тях е за известната на всички балкански народи доматена каша. Прави се от зелени домати.

Сортове гигант

Салата Капрезе се прави с домати гигант

Това са сортове, от които се получават едри плодове, често с неправилна форма. Те са много ароматни и с изключителен вкус. Подходящи са за директна консумация. От тях стават и чудесни салати. Българската шопска салата, както и известната италианска салата Капрезе стават чудесни с тези сортове домати.

Сортове за консервиране

Най-подходящи за консервиране са храстовидните сортове, които порастват до около 1 метър. Плодовете им узряват едновременно в рамките на няколко седмици и затова са идеалният избор за консерви.

Световно известни кулинарни предложения с домати

Световната кухня използва широко вкусовите качества на домата, създавайки истински кулинарни шедьоври с тях, които се харесват и консумират от хората от всички националности, свикнали с различен тип кухня. Ето няколко топ ястия от тях.

Гаспачо

Гаспачо е най-популярната студена доматена супа

Това е най-популярната студена доматена супа в света, която е испанско национално ястие. Приготвя се от домати, краставици, лук, чесън, зехтин, оцет, сол и сух хляб, които се пасират до еднородна течна смес.

Доматена разядка (лютеница)

Прави се от зелени домати, чушки, олио и магданоз, които се изпичат, стерилизират и подготвят за консумация през зимата.

Салата от домати

Най-известните салати с домати са Шопската салата, в която има и краставици, сирене, печена чушка и магданоз и италианската Капрезе - само от домати, сирене моцарела и босилек.

Сокове от домати

Известните доматени сокове се използват като подправка в пици, спагети, както и в напитки. Коктейлът Блъди Мери, който е със световна слава, се приготвя с доматен сок.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти