Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави ядково мляко

Как се прави ядково мляко

Ядково мляко

Здравословното хранене все по-често се налага като избор от съвременния човек. Макар традиционната храна у нас да е тясно свързана с пресните животински млека, на дневен ред излиза въпросът с какво могат да се сменят, без да се изгубят здравословните ползи на млякото.

Хората искат да неутрализират отровите, трупащи се в храносмилателния тракт от протеините в традиционното прясно мляко, а те претоварват организма.

Можем ли да дадем на тялото си всичко, което му е нужно, без да го затрудняваме с продукти, съдържащи и вредни компоненти?

Алтернативата на прясното мляко е продукт от растителен произход, който изненадва с многообразието от предложения.

Какво е ядково мляко?

Това е смес, получена след накисване на ядки във вода. Полученото ядково мляко се подправя с мед, сушени плодове или друга добавка по избор. Лекият микс от вкусове е много приятен, а ядките могат да бъдат от соя, кокос, бадеми, сусам, кашу и други.

Лактозата, към която някои хора имат непоносимост, липсва в продукта, и това дава възможност на всеки да не се лишава от млякото поради здравословни причини. Малкото количество калории пък ще се хареса на тези, които искат да се грижат за фигурата си, както и на тези, които спазват диети заради заболяване.

Тези млека са с нисък гликемичен индекс, което означава, че страдащите от диабет няма да се лишават от своята чаша мляко сутрин или от обичайната си зърнена закуска с мляко. Растителните мазнини, витамините, минералите и микроелементите са предимството пред традиционния продукт.

Зърнена закуска с ядково мляко

Ядковото мляко е добър имуностимулатор, защото съдържа някои съставки на майчината кърма.

В някои млека от растителен произход може да има изкуствени подсладители или други подобрители, с вредно действие върху организма, и това трябва да се има предвид.

Хората имат различна поносимост към видовете ядкови млека и това също подлежи на проверка.

Видове ядкови млека

Има над 10 вида ядкови млека. Различават се по вкуса и гъстотата си и могат да отговорят на всяко изискване. Кокосовото мляко, освен екзотичния си вкус, се отличава с приятна сладост, която ще спечели тези, които обичат сладката храна. За експериментаторите в кухнята полето за изява е отворено широко, защото ядковите млека са лесни и бързи за приготвяне в домашни условия.

Рецепта за бадемово мляко

Накисват се 1 чаена чаша бадеми от вечерта на предния ден. Накиснатите бадеми се измиват добре под течаща вода и се обелват. Пасират се в блендер с 3-4 чаши вода. Получената смес се прецежда, а млякото се съхранява в стъклена бутилка 3-4 дни в хладилник.

Подправянето може да стане с вкусове по желание - мед, кленов сироп, фурми. Може да се добавят различни есенции за аромат - ванилия, канела, какао.

Консумира се в смутита, като заливка на зърнени закуски, в кремове и десерти. Може да се добави и към кафето.]

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest