Уникален крем карамел по класическата рецепта на Реймънд Бланк

Крем карамел  на Реймънд Бланк

Прекрасна рецепта за френски десерт от Реймънд Бланк (Raymond Blanc). Крем карамелът се влива със сладки ванилови шушулки, поднесен с богат кафяв карамелен сироп.

Това трябва да е френският национален десерт, който се ползва във всеки дом, всяка бирария и дори в много ресторанти със звезда Мишлен.

Има две неща, които трябва да се наблюдават при приготвянето на крем карамела:

Първо, карамелът трябва да стане тъмно кафяв и почти горчив.

Второ, сместа на яйчения крем не трябва да е по-малко от магическия ефект на топене на сняг в устата.

Крем карамел по рецепта на Реймънд Бланк

За карамела:

вода – 2 с.л.

пудра захар – 120 г

За яйчената смес:

прясно мляко – 500 мл пълномаслено

ванилия – 0.5 шушулка, отворена по дължината и отстранени семената

яйца – 2 бр., домашни, от свободни кокошки

жълтъци – 3 бр., домашни, от свободни кокошки

пудра захар – 100 г

Приготвяне на карамела:

Крем карамел по класическата рецепта на Реймънд Бланк

В малка тенджера поставете водата и разпределете равномерно захарта върху нея. Оставете захарта да абсорбира водата за няколко минути. След това поставете тенджерата на умерен огън и оставете, без да разбърквате, докато захарта се разтвори на сироп. Варите, докато сиропът се превърне в богат кафяв карамел (трябва да е леко мъглив и да ухае чудесно).

Увийте кърпа около ръката си и веднага извадете тенджерата от огъня. За карамела ще са ви нужни 4 купички, около 7.5 см в диаметър и 5 см дълбоки. Накланяйте леко купичките, така че карамелът равномерно да покрива дъното им. Поставете купичките в тава за печене и оставете настрани.

Приготвяне на яйчения крем:

Предварително загрейте фурната на 160 градуса. Сложете млякото в тенджера с ваниловата шушулка и семената, доведете до кипене за 3-4 минути, за да се позволи на млякото да се влее с ванилията. В същото време в голяма купа леко разбийте яйцата и яйчните жълтъци със захарта. Бавно налейте сместа в горещото мляко при непрекъснато бъркане.

Готвене на крема карамел:

Сместа се прецежда през фино сито в карамел-облицованите купички. Поставете тавата с купичките, съдържащи крем карамела във фурната, внимателно сипете в нея достатъчно кипяща вода, така че тя да достигне 2/3 нагоре по стените на купичките.

Печете в продължение на 55-60 минути, докато крем карамелът просто не бъде готов (леко натиснете с пръст, за да проверите). Всяко потъване на крема в центъра означава, че не е готов. Извадете крем карамела от фурната и оставете да се охлади за 2 часа (или за през нощта е по-добре).

Крем карамел

За да освободите крем карамела по рецепта на Реймънд Бланк от съда, вземете тънък и остър нож и го плъзнете около вътрешния ръб на купичките, след което обърнете в чиния за сервиране с карамела отгоре или просто сервирайте с купичките.

За украса може да ползвате листа мента, малини или каквото предпочитате.

Време на подготовка: 30 минути

Време на готвене: 55-60 минути, плюс охлаждане за 2 часа или през нощта

Доза: 4 порции

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати