При кои случаи е добре да се ограничат доматите

Кога консумация на домати е противопоказна

Чудни ароматни зрели домати, които ядем на воля лятото, са храната, без която повечето от нас не могат в топлите месеци на годината. Но има редица случаи, когато употребата на домати е строго противопоказна и може да предизвика вредни последствия.

Този плодов зеленчук съдържа много хранителни вещества – витамини А, В2, В6, К, Е, и В12, има и високо съдържание на калий, който е полезен за кръвоносните съдове и сърцето. В състава си този сочен червен плод включва полезни киселини – винена, лимонена, оксалова и ябълкова.

Въпреки това доматите имат редица противопоказания и скрити опасности за човешкото тяло.

В кои случаи доматите могат да навредят на тялото

Алергия към доматите

Доста често срещано явление. Причината за хранителната алергия към доматите е в наличието на определени антигени в тях - антоцианин и ликопен. Симптомите на хранителната алергия са: гадене, повръщане, болка в стомаха, хрема, бронхоспазъм, подпухналост. В някои случаи алергията се развива в рамките на няколко часа, след като този вкусен алерген е консумиран. Ето защо тези, които са идентифицирали алергия към доматите, трябва да стоят настрани от тях.

Ако имате жлъчнокаменна болест

Доматите са противопоказни при жлъчнокаменна болест. Различни органични киселини в състава на доматите участват в процеса на храносмилането. Те също така имат способността да повишат активността на стомаха, панкреаса и са в състояние да засилят чревната подвижност.

Въпреки това, ако имате камъни в жлъчния мехур, движението на камъните и запушването на жлъчните пътища са последствията, които могат да бъдат много тъжни.

При заболяване на бъбреците

При заболяване на бъбреците, най-вероятно имате противопоказание за консумиране на домати. Ако имате заболявания на пикочно-половата система, то доматите, ако не са категорично противопоказни, то поне не се препоръчват. Факт е, че доматите съдържат така наречената оксалова киселина. Голямото ѝ количество има отрицателен ефект върху метаболизма на водно-солевия баланс.

Консерви домати

В допълнение, консумирането на варени и консервирани домати, причинява растеж на камъни в бъбреците. Следователно, тези, които имат предразположение към тяхното формиране, не трябва да консумират от този зеленчук.

При ставни заболявания

Доматите са вредни при ставни заболявания. Поради наличието на вече споменатата оксалова киселина доматите имат способността да причиняват силна болка в ставите на човека. Ето защо, тези, които страдат от заболявания на опорно-двигателния апарат и вече са имали проблеми със ставите, също не се препоръчва да консумира домати.

Ако искате да откажете цигарите

Доматите увеличават никотиновата зависимост. Както беше отбелязано, някои изследователи са убедени - хапването на домати увеличава никотиновата зависимост. Ето защо, ако искате да откажете тютюнопушенето, отхвърлете временно на консумацията на този чудесен, но толкова опасен зеленчук за пушачите.

При проблеми с панкреаса

Зелени домати

Доматите могат да увеличат възпалението на панкриаса. При възпаление на панкриаса (панкриатит) не трябва да се консумират плодове и зеленчуци, които съдържат много киселини, тъй като, те дразнят нежната и възпалена мукоза. Неузрелите и зелени домати са особено противопоказни през този период.

При язва на стомаха

Доматите са несъвместими при язва на стомаха. В случай на стомашна язва, както и в случай на гастрит с висока киселинност, не трябва да включвате доматите. Ако имате остра фаза на едно от тези заболявания, тогава е желателно да ги елиминирате напълно от вашата диета.

Ако имате хипертонията

Ако имате хипертонията, може да сте получили противопоказание за консумация на домати. Тези от вас, които страдат от високо кръвно налягане (хипертония), както и тези, които имат заболявания на сърдечно-съдовата система, също трябва да внимават с ястията с домати. По-специално, в случай на хипертония употребата на консервирани домати е абсолютно противопоказна. Не трябва да използват ферментирали- или домати, които са били подложени на консервация с помощта на оцет (в маринован вид).

Как да консумирате доматите, така че да не ви навредят на вашето здраве

Доматите са чудесен и много полезен зеленчук, но за да се възползвате от тях, а не да си навредите, трябва да знаете как да ги използвате правилно. Разбира се ние харесваме бъркани яйца с домати, често ги добавяме и при готвене на месо, риба и зеленчукови ястия. Но с тях обаче не бива да се злоупотребява.

Поради високото съдържание на киселини доматите могат да повишат нормалната киселинност в стомаха, което може да причини възпаление на лигавиците му. Хапвайте ги, но не твърде. В допълнение, по-добре е да не се използват домати по едно и също време с хляба. Това може да доведе до увеличено газоотделяне и подуване.

За да избегнете подобни проблеми, между яденето на домати и хляб трябва да изминат поне 2-3 часа.

Домати със сирене

Също така за тези, които наблюдават диетата си, е препоръчително да се въздържат от комбиниране на доматите в една и съща чиния с месо, яйца и риба, тъй като това оказва силно въздействие върху стомашно-чревния тракт, особено панкреаса.

Не трябва да пиете с храната доматен сок – той разрежда веществата, отделяни от храносмилателните органи и ще се превърне в пречка на здравословен процес на храносмилане. Имайте предвид, че доматения сок е самостоятелно ястие. Ето защо, ако искате да се насладите на домашен сок, то трябва да мине поне половин час от последното хранене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати