Как се прави баклава? (Ръководство за начинаещи)

1 от 4 Снимки
Как се прави баклава?

Нека да видим как се прави хубава турска баклава със съветите на опитни домакини.

Най-важната тайна на всички сладкиши е изборът на подходящото брашно. Вторият трик са яйцата - един час преди употреба трябва да изчакаме да се затоплят при стайна температура.

Третата тайна е солта. Тесто, което не съдържа сол, не се вдига, така че ако правим десерти, трябва да добавим малко сол.

Крайният материал за баклава е нишесте, с което лесно се отваря тестото. Когато отваряме тестото, трябва да се погрижим да работите в хладно помещение без слънце.

Финалният щрих на баклавата се слага със сиропа. Когато сиропът не е направен правилно, той кристализира и затова красивите десерти, с които работим, не запазват оригиналния си вкус. Баклава с по-малко тесто трябва да е с малко сироп, в противен случай става тесто.

Друг важен момент е намазването с масло. След като разтопите маслото, оставете да ври в продължение на три до пет минути и нанесете горещо масло на всеки етаж, без да оставяте място.

Рецептата за оригинална баклава

За тестото:

2 яйца

1 чаша масло

1 чаша кисело мляко

1 супена лъжица оцет

половин чаена лъжичка сол

4.5 в.ч брашно

1в.ч нишесте за разточване

2, 5 в.ч смлени орехи

За отгоре:

125 грама масло

За сиропа:

3 в.ч захар

3 в.вода

половин лимон (малък лимон)

Подготовка:

Първо, меси се меко тесто със съставките на тестото. Разделя се тестото на 36 броя. Завийте всичко с кърпа и я оставете да почива за 20 минути. Разточете блатовете с нишесте - разточете 6 блата, като една малка чиния и всичко сложете в едно и от това разточете един голям лист. Тоест - от 36 малки ще получите 4 кори.

Разширете леко тестото, като леко го натиснете с ръка - този метод се прави така че тестото да не се изплъзва бързо. След това използвайте точилка, за да разпределите тестото с размера на тавата и го поставете в тавата.

Направете същото със всичко и поставете орехи в средата.

Отворете другата група от 6, от което се получава едно, поръсете с орехи.

Нарежете тестото на диамант или квадрат или както казвам аз - слънце. Разтопете разтопеното масло и залейте върху баклавата.

След това печете оригиналната турска баклава в предварително загрята до 180 градуса фурна до златисто кафяво.

За сиропа:

Поставете захар, вода, сок от лимон в тенджера и отворете дъното на печката. Разбърква се, докато захарта се разтвори.

Не слагайте лимона с кората, изстисквайте лимонов сок 10 минути преди да вземете от котлона. След като сиропът започне да ври, намалете котлона и варете точно 30 минути.

След като баклавата се охлади малко, изсипете сиропа. Изчакайте най-малко 4 часа, преди да поднесете на вашите гости хрупкава баклава.

Приятен апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
25.12.2019 15:35
Благодаря! Статията съм я написала аз, но сминката е сложена от редакторите, не съм я откраднала, преценили са че е много хубава предполагам за това.
0
0
Габриела
Габриела
25.12.2019 18:01
И да бяхте я взела вие пак щях да се радвам,че ви е харесала най-малкото!
Весела Коледа! :)
1
0
Габриела
Габриела
25.12.2019 15:29
Много добре обяснено. Благодаря ви!
А главната снимчица е моя, как попадна тамм ? :))
0
0