Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави баклава? (Ръководство за начинаещи)

Как се прави баклава? (Ръководство за начинаещи)

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
442k

Нека да видим как се прави хубава турска баклава със съветите на опитни домакини.

Най-важната тайна на всички сладкиши е изборът на подходящото брашно. Вторият трик са яйцата - един час преди употреба трябва да изчакаме да се затоплят при стайна температура.

Третата тайна е солта. Тесто, което не съдържа сол, не се вдига, така че ако правим десерти, трябва да добавим малко сол.

Крайният материал за баклава е нишесте, с което лесно се отваря тестото. Когато отваряме тестото, трябва да се погрижим да работите в хладно помещение без слънце.

Финалният щрих на баклавата се слага със сиропа. Когато сиропът не е направен правилно, той кристализира и затова красивите десерти, с които работим, не запазват оригиналния си вкус. Баклава с по-малко тесто трябва да е с малко сироп, в противен случай става тесто.

Друг важен момент е намазването с масло. След като разтопите маслото, оставете да ври в продължение на три до пет минути и нанесете горещо масло на всеки етаж, без да оставяте място.

Рецептата за оригинална баклава

За тестото:

2 яйца

1 чаша масло

1 чаша кисело мляко

1 супена лъжица оцет

половин чаена лъжичка сол

4.5 в.ч брашно

1в.ч нишесте за разточване

2, 5 в.ч смлени орехи

За отгоре:

125 грама масло

За сиропа:

3 в.ч захар

3 в.вода

половин лимон (малък лимон)

Подготовка:

Първо, меси се меко тесто със съставките на тестото. Разделя се тестото на 36 броя. Завийте всичко с кърпа и я оставете да почива за 20 минути. Разточете блатовете с нишесте - разточете 6 блата, като една малка чиния и всичко сложете в едно и от това разточете един голям лист. Тоест - от 36 малки ще получите 4 кори.

Разширете леко тестото, като леко го натиснете с ръка - този метод се прави така че тестото да не се изплъзва бързо. След това използвайте точилка, за да разпределите тестото с размера на тавата и го поставете в тавата.

Направете същото със всичко и поставете орехи в средата.

Отворете другата група от 6, от което се получава едно, поръсете с орехи.

Нарежете тестото на диамант или квадрат или както казвам аз - слънце. Разтопете разтопеното масло и залейте върху баклавата.

След това печете оригиналната турска баклава в предварително загрята до 180 градуса фурна до златисто кафяво.

За сиропа:

Поставете захар, вода, сок от лимон в тенджера и отворете дъното на печката. Разбърква се, докато захарта се разтвори.

Не слагайте лимона с кората, изстисквайте лимонов сок 10 минути преди да вземете от котлона. След като сиропът започне да ври, намалете котлона и варете точно 30 минути.

След като баклавата се охлади малко, изсипете сиропа. Изчакайте най-малко 4 часа, преди да поднесете на вашите гости хрупкава баклава.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
25.12.2019 15:35
Благодаря! Статията съм я написала аз, но сминката е сложена от редакторите, не съм я откраднала, преценили са че е много хубава предполагам за това.
0
0
Габриела
Габриела
25.12.2019 18:01
И да бяхте я взела вие пак щях да се радвам,че ви е харесала най-малкото!
Весела Коледа! :)
1
0
Габриела
Габриела
25.12.2019 15:29
Много добре обяснено. Благодаря ви!
А главната снимчица е моя, как попадна тамм ? :))
0
0