Как да приготвите нездравословната храна здравословно?

здравословно приготвяне на храната

Здравословното хранене като идея завладява умовете на все повече хора. Това не е случайно, ползите от него са многобройни и добре известни.

Можем да съхраним здравето, работоспособността и енергичността си дълго, ако се храним здравословно. Не на последно място можем да съхраним младежкото си излъчване и да забавим процеса на стареене със здравословна храна.

Много от ястията, които са любими на повечето хора, не могат да бъдат причислени към здравословните. Възниква дилемата от кое да се откажем - от любимите вкусове, или от здравословните ползи? Изборът изглежда невъзможен, но всъщност не е такъв. Балансираната диета може да бъде и много апетитна, стига любимите храни успешно да се адаптират към изискванията на здравословното хранене.

Ето няколко ценни съвета как да приготвим нездравословната храна здравословно:

Експериментирането с най-популярните подправки - сол и захар

Повечето любими рецепти изискват повече сол или захар, отколкото предполага здравословното хранене. Ако количествата се намалят, това не се отразява на вкуса, както предполагат повечето любители на обилните подправки. За тези, които държат на по-силното присъствие на любимата подправка, е предложението солта да бъде подсилена от други подправки като черният пипер, оцетът и пресният лимонов сок. Любителите на сладкия вкус могат да използват свежите плодове.

Повече фибри

пълнозърнест сандвич

Пълнозърнестите продукти могат успешно да заместят ориза, макароните и хляба. Бялото брашно в сладкишите може да се замени с пълнозърнесто - поне като част от съдържанието. Това ще увеличи фибрите в тялото и чувството за ситост ще е по-дълго.

Да се внимава със сосовете

В съвременните рецепти присъстват все повече сосове, които придават сочност на храната или променят и обогатяват вкуса. Не всички са полезни от здравословна гледна точка, но имат своите алтернативи. Нискомасленото прясно мляко успешно замества сметаната. За основа на всякакви студени сосове и дресинги за салати може да се използва кисело мляко. То е подходящо вместо майонеза и заквасена сметана, а за да се постигне плътен вкус, приятен за небцето, може да се смеси с извара и пресни подправки.

Готвене на пара

Готвенето на пара запазва всички витамини и полезни вещества в продуктите. Всички храни, приготвени в собствен сос, са много здравословни, а и вкусни.

Нови начини за пържене на храната

За много хора пържената храна е любима. Тя наистина е вкусна, но съвсем нездравословна. Не е нужно напълно да се изключат пържените ястия от менюто. Само трябва да се промени начинът на приготвяне. Това е добре да става със силата на горещия въздух. Мазнината и усилията се свеждат до минимум. Трябва да се подбере уред за готвене чрез горещ въздух. Така храната остава вкусна, но е и здравословна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати