Учени: Ето защо трябва да готвите с повече зехтин!

Учени: Ето защо трябва да готвите с повече зехтин!

Почти няма човек, който да не е чувал за Средиземноморската диета. Славата на този тип хранене идва от изключителните му здравословни ползи. Диетата е базирана на традиционни за районите на Гърция и Италия храни, приготвени по начин, който ги прави едновременно вкусни, питателни и полезни за здравето.

Благодарение на културата на хранене, хората, живеещи в района на Средиземно море към средата на миналия век, са били значително по-здрави и по-малко предразположени към опасни болести, отколкото другите нации.

Диетата води и до лесно сваляне на килограми, а това намалява риска от инфаркти, диабет и ранна смърт.

В основата на този хранителен режим стоят не само храни като пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, морски дарове, но и начинът на приготвянето им, както и използваната мазнина, зехтинът.

Зехтин

Това е доказано най-полезната мазнина с благотворно действие върху храносмилателната система, сърцето, кожата, метаболизма, кръвоносните съдове и други. И все пак тези плюсове на хранителните продукти не са толкова ясно изразени при хората, които живеят в други райони.

Испански университетски учени се заели с изследване, което да установи защо Средиземноморската диета влияе по-благоприятно на хората, които живеят в този район на света.

Тяхното заключение е, че това се дължи на различните традиции в готвенето. Техниките на готвене определят степента на ползата от Средиземноморската диета. Много характерно за района на Средиземно море е храната да се готви като основата на ястието се запържва. Този сос, който представлява най-често ситно нарязани съставки, запържени в зехтин, се нарича софрито и е много характерен за региона.

Готвене със зехтин

Учените изследвали ефекта от допълнителната мазнина - зехтин върху всички биоактивни съединения в съставките за софрито - домати, кромид и чесън. Според изследванията фенолите и каротеноидите в тях са над 40.

Приемането на тези вещества намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания и инсулиновата чувствителност. Това ще рече, че колкото повече студено пресован зехтин се използва при готвенето, толкова повече биоактивни съединения се освобождават и приемат от организма.

Според изследването се извличат и повече изомери на съответния полифенол или каротеноид, а те са силни антиоксиданти.

Затова препоръките са зеленчуци да готвим с повече зехтин.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати