Как да се справим с бавния метаболизъм

Как да се справим с бавния метаболизъм

Метаболизмът и наднорменото тегло са тясно свързани - това е разбирането на повечето хора днес. Бавният метаболизъм се сочи като основна причина за затлъстяването.

Това не винаги е така, защото за качването на килограми влияе количеството калории, които се приемат дневно, и те винаги са доста повече от тези, които се изразходват. Какво да прави тялото ни с излишните калории? Трупа ги под формата на мазнини. Теглото зависи от калорийния баланс повече, отколкото от метаболизма. Какво всъщност се крие зад понятието метаболизъм?

Ако трябва да се дефинира по някакъв начин, метаболизмът е съвкупността от биохимичните реакции, протичащи в организма. Те отговарят за това дали енергията, приета под формата на калории чрез храната ще бъде съхранена или освободена. Затова в съзнанието на хората се е настанило схващането, че метаболизмът определя теглото, като бавният е предпоставка за наднорменото тегло.

Всъщност под бавен или бърз метаболизъм се разбира скоростта на метаболитните процеси. А скоростта на метаболизма е времето, за което тялото гори калориите.

Нивото на метаболизма зависи от различни фактори - гени, здравословно състояние, начин на живот и други.

Възниква въпросът може ли човек да влияе върху метаболитните процеси? Това е напълно възможно. Има много фактори, които напълно съзнателно могат да се регулират от волята на човека. Те променят скоростта, с която тялото гори приетите калории с храната и може да избегне трупането на мазнини по тялото. Ето основните от тях:

1. Начинът на хранене

Как да се справим с бавния метаболизъм

Хранителният режим е много важен. Екстремните диети никак не са подходящи, защото бързият ефект си отива мигновено. Хранителният режим трябва да се изготвя индивидуално и да бъде съобразен с личните нужди. Приемът на калории се определя от индивидуалните особености на човека и начина му на живот. Трябва да се приемат храни, богати на протеини на всяко ядене, за да не се губи от мускулната маса. Останалото количество от нужни калории се разделя между въглехидратите и полезните мазнини.

2. Тренировките за повишаване на мускулна маса

Една от важните причини за бавен метаболизъм е повечето мазнини вместо мускули. Силовите тренировки са това, което ще помогне да се губи по-малко мускулна маса след ограничаване приема на калории.

Как да се справим с бавния метаболизъм

3. Активният начин на живот

Всяко движение гори калории, а заседналият живот трупа мазнини. Затова активният начин на живот е толкова важен. Всеки път когато изборът е движение, на метаболизма не се оставя друг избор, освен да следва активния ритъм на тялото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати