Храни, които повишават киселинността на стомаха

Храни, които повишават киселинността на стомаха

Киселините – всеки рано или късно се сблъсква с тях. Някои само еднократно, а при други те могат да бъдат предизвикани от почти всичко. Освен неприятни киселините могат да бъдат и много болезнени и да предизвикат тежко повръщане. В случай че и вие сте от страдащите от тях, има конкретни мерки, които трябва да вземете.

На първо място, трябва да се научите да познавате тялото си и да слушате какво ви казва то – кои храни му понасят и кои – не. Има обаче няколко основни правила, които са валидни за всеки, който често страда от киселини.

Не на обилното хранене

Трябва да избягвате обилното хранене. Често и по малко е универсален съвет, който е особено валиден за тези, които често имат повишена киселинност в стомаха. Големи порции храна трябва да избягвате особено преди лягане, защото позицията, в която спите, ще предизвика киселините със сигурност. Причината е, че стомахът ви на практика е изцяло пълен, което затруднява храносмилането и позволява на стомашните сокове да се върнат обратно – нещо, което не трябва да се случва, когато храносмилателната ви система е здрава.

Без мазни храни

Мазните храни за забранени при киселини

Трябва да избягвате и мазните храни. Те остават в стомаха ни за дълго, което затруднява храносмилането. Освен тях цитрусите също не са препоръчителни. Те повишават киселинността в стомаха допълнително – нещо, което не искате да се случва, когато така или иначе страдате от киселини.

Никакви силни подправки

При рефлуксната болест абсолютно забранени са всякакви силни подправки – черният пипер и чесънът влияят най-зле, пикантните храни също не са препоръчителни.

Забранени храни при киселини

Забранени храни при киселини

Киселинността в стомаха повишават още и шоколадът, кафето, чаят, газираните напитки (без газираната вода, която облекчава киселините), ментата, доматите, алкохолът – особено червеното вино.

Това обаче са само насоки – не всяка от тези храни задължително ще повлияе зле на вас, докато други, които са препоръчителни за рефлукс, могат да ви се отразят зле. Част от храните, които могат да засилят симптомите, са още ябълките, лукът, марулите и чушките.

Опитайте се да следвате тези съвети, като обръщате внимание коя храна как ви действа индивидуално. Ако установите, че киселините се засилват от конкретен продукт, който не сме изброили – избягвайте го. Ако друг, за който сме ви казали, не влошава симптомите – можете да го хапвате без притеснения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати