Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Декстран: Солени ястия, без в тях да има грам сол!

Декстран: Солени ястия, без в тях да има грам сол!

Декстран

На всички е известно вредното въздействие на солта. Тя има своето негативно влияние върху кръвното налягане, при увеличаване нивата на лошия холестерол, влияе зле на сърцето.

Често наричат солта бялата смърт и съветите на диетолози и медицински специалисти е за ограничаване на употребата на сол, а при рискови групи хора - и за пълния отказ от употребата на натриев хлорид.

Все пак пълното отказване от сол е трудно, защото чувството за соленост е нещо, което организмът ни изисква и е нужно мозъкът да бъде излъган, че консумираме достатъчни количества сол. Затова вниманието на учените е насочено към откриването на изкуствен заместител на натриевия хлорид, който да направи храната по-здравословна.

Английски експерти са установили, че съществуват химически съединения, наречени декстрани, които успешно заблуждават мозъка, че храната е по-солена, отколкото е в действителност.

Какво представляват декстраните?

Сол

Декстранът е молекула, която прилича на нишестето, и се отделя от някои бактерии в зъбната плака. Приложението на това вещество в медицината е против съсирването на кръвта.

Според учените и диетолозите тези химични съединения могат да намерят приложение в хранителната индустрия за намаляване на количествата сол в храните.

Агенцията, която се занимава със стандартизиране на хранителните продукти, също прави кампании с тази цел. Целта на усилията е да се намали наполовина използваният натриев хлорид в хранителната индустрия.

Добра новина на изследователите е откритието, че декстранните молекули във висока концентрация увеличават чувството за соленост на ястията, без да сгъстяват храната.

За да се достигне до тези изводи, е направено изследване с доброволци, на които са дадени няколко различни разтвора - един, който не съдържа декстран, друг, който е с високо ниво на малки молекули декстран, и трети с ниска концентрация на големи молекули от декстрана.

Сол в храните

Участниците твърдят, че най-солен е разтворът с малки молекули декстран.

Затова разтворът на малки молекули декстран с висока концентрация може да се използва за създаване на чувство за соленост на безсолната храна.

Силното ограничаване на използваната сол ще подобри здравето на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest