Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави бюрек - ръководство за начинаещи

Как се прави бюрек - ръководство за начинаещи

Кори на бюрек

Едва ли има човек, който не обича баница. Това е ястие от националната ни кухня, което е характерно не само за нас, но и за всички балкански страни. Вариантите са многобройни, названието също се мени според това в коя страна от полуострова опитваме чудното тестено изкушение.

В Турция вариантът на баницата се нарича бюрек. Под името бюрек се продава добре познатото тестено изделие с различна по състав плънка. Класиката е плънката със сирене, но може да бъде с кайма и зеленчуци.

Най-разпространени са татарският бюрек, който е с пълнеж от сирене и мента. Много се харесва и водният бюрек, който се прави с варени за кратко кори, а сиренето, пресният магданоз и маслото са пълнежът. Изпичането се прави в пещ, а вкусът на тази закуска е чудесен.

Много известен е цигара бюрекът, който има форма на цилиндър, а вътре е плънката - най-често от сирене, по-рядко с кайма или зеленчуци. Когато пълнежът е от пастърма и чушки, предварително запържени в зехтин, изделието се нарича пачанга бюрек.

Може ли да си приготви домашен бюрек един начинаещ кулинар?

Напълно възможна и изпълнима мисия е да се направи бюрек, без да се изисква кулинарно майсторство.

Необходимите продукти за бюрек с класически пълнеж от сирене са:

500 грама кори за баница

100 милилитра олио

50 г масло

Яйца - 2 бр.

Кисело мляко - 3 с.л.

Щипка сода

За заливане:

Яйца - 3 бр.

¼ л прясно мляко

Приготвяне на бюрека стъпка по стъпка:

Плънката се приготвя, като в купа се смесват 2 яйца, сиренето и киселото мляко, в което се слага содата да кипне.

Дъното на тавата, където ще се пече бюрекът, се намазва с масло и се редят 3 кори за баница, като всяка от тях се поръсва с олио.

Отгоре се сипва от плънката.

Следват 3 кори за баница и отново плънка, докато се подреди цялото съдържание. Завършва се с кори за баница, а не с плънка.

Подготвеният бюрек се реже на парчета, както пицата.

Маслото се разтопява в съд на котлона и се залива бюрекът.

Яйцата за заливката се разбиват с прясното мляко и бюрекът се залива.

Пече се във фурната на 180 градуса за около половин час.

Сервира се с чаша студен айрян.

А ако искате да се потопите в царството на вкусния бюрек, разгледайте нашата галерия, където сме събрали много от най-традиционните турски баници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати