Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на истинските картофени кюфтета

Тайната на истинските картофени кюфтета

картофени кюфтета със сос

Кюфтето е традиционно ястие от националната кухня, което се радва на особена почит у нас. Вариантите са основно с месо, но има и вегетариански кюфтета, които се правят от зеленчуци.

Кюфтетата от тиквички са леки и вкусни, но особено популярни са тези от картофи. Те имат толкова фенове, колкото и традиционният деликатес от смляно месо. Както повечето вегетариански ястия, това също се приготвя по-трудно, отколкото неговият аналог от месо.

Най-голямата трудност при приготвянето на картофени кюфтета идва при топлинната обработка. Разочарованието при пръсването на картофеното кюфте при пържене е чувство, което много често съпровожда първите опити в приготвянето на ястието. Каква е тайната на вкусните картофени кюфтета, как се подготвят, за да не се разпаднат при пържене, поемайки ароматите на пушещата мазнина? Ето една обещаваща рецепта.

Необходими продукти: 1 килограм картофи, 100 грама сирене, 1 глава лук, 1 яйце. Подправки - сол, черен пипер, чубрица и други на вкус. За панировка: 2 яйца и брашно.

Приготвяне на картофените кюфтета:

Картофите, избрани за кюфтета, трябва да бъдат почти еднакво големи, за да се сварят едновременно. Измиват се и се поставят в студена подсолена вода, без да се белят. Всички картофи трябва да са под водата.

картофени кюфтета

Картофите се сваряват до готовност. Обелват се след изстиването им и се пасират до еднородна смес. Към тях се добавя настърганото сирене, лука и подправките. Добавя се яйцето и се размесва добре.

Пърженето става в дълбок тиган, в който се поставя мазнина в такова количество, че кюфтето да бъде потопено поне до половината.

От картофената смес се оформят кюфтета, които после се потапят последователно в разбитите за панировка яйца и след това в брашно.

Поставят се в добре сгорещеното олио и се пържат от двете страни до златисто. По време на пърженето не бива да се набождат с вилица, обръщат се с шлатула.

Готовите кюфтета се изваждат върху домакинска хартия и се оставят да попие ненужната мазнина.

Поднасят се топли с гарнитура от зелена салата или с млечен сос. Подходящи са както за основно блюдо, така и за предястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Бойчо Николов
Не съм съгласен с обелване на картофите след като изстинат- Напротив! Топли се обелват и след като изстинат се мачкат. Опитайте по моят начин! Никога няма да ви се разпаднат кюфтетата.
1
0
Потребител#245385
Малко от моя опит: сгорещената мазнина не бива да прегрява по време на пърженето, за да не се "пукат" кюфтетата. Това може да се постигне, ако от време навреме котлона се намалява на 5-та степен (ако е със 6 степени). Друг възможен изход е ако мазнината покрива поне около 3/4 от кюфтетата при пържене.
2
0