Как се прави компот - ръководство за начинаещи

1 от 11 Снимки
Как се прави компот - ръководство за начинаещи

Тъй като в момента на пазара е пълно с плодове, и то вкусни и сочни, нека си поговорим за това как да си направим компот.

Например сега е сезонът на малините. Купуваме си пресни, свежи плодове от пазара. Измиваме ги, дори ви препоръчвам да ги накиснете. Измиваме си и бурканите, в които ще направим компота.

Бурканите никога не се пълнят с плод догоре, защото при варенето капачката ще се надуе и компотите ще се развалят. Слагайте около две шепи от плода, ако става въпрос за малини или ягоди, или до половината на буркана и малко повече.

Ако ще правите компоти с плодове като кайсии или праскови, ще трябва да си разрежете и да ги почистите от костилката. Кайсиите ги срежете през половината и така ги слагайте в буркана, а прасковите ги срежете на четири или повече парчета в зависимост от големината на плода.

Същото важи и ако ще правите компот от ябълки или круши, само че при плодовете, които са пектиносъдържащи като тях и които почерняват, след като се нарежат, слагайте по щипка лимонена киселина, за да предотвратите почерняването на плода.

И така, след като сте сложили плода в буркана, следва да сложите захар, ако плодът, който използвате, е много сладък, сложете 3 с.л. равни захар, а ако не е или просто обичате да ви е по-сладък компотът, сложете по 5 с.л. равни захар.

След това пълним със студена вода буркана, като пак внимаваме да не го препълним, защото това отново ще надуе капачката и компотът ще се развали. Напълнете вода до резката на буркана. Накрая затворете с нова капачка.

Финалът за приготвянето на нашите компоти е да се сварят. В зависимост от това какъв ви е плодът, ще варите бурканите. Обикновено се варят 10 минути след като заврат, и се изключват. Но, ако правите компоти от по-твърд плод като круши, ябълки или сливи, варете поне 15 минути, след като заври водата.

След като сте сварили компоти, ги оставете да изстинат в топлата вода. Когато ги извадите, капачките на бурканите трябва да са хлътнали надолу, за да сте сигурни, че сте сварили правилно компотите и за да сте сигурни, че ще издържат до зимата.

Ако капачките са подути, тогава компотът е станал бомбаш и няма да изтрае до зимата. Това, което можете да направите, е да си охлади в хладилника и да си го хапнете още сега, защото до няколко дни компотът ще се е развалил и ще се наложи да го хвърлите.

И накрая един съвет - ако приготвяте компот от сливи, сложете по клонка индрише вътре, така компотът става ароматен и много приятен. Също така не прекалявайте със захарта, не наливайте топла вода при плодовете.

И накрая още нещо много важно, за да се получи един добър компот, е да си избирате узрели, не презрели и хубави плодове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Руси Ангелов
Руси Ангелов
01.07.2019 19:28
Оставянето на компотите в горещата вода е грешка. Трябва веднага след сваряването им да се извадят. Така се прекъсва варенето и се гарантира вакуумирането.
0
0