gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шест продукта, които убиват щитовидната жлеза

Шест продукта, които убиват щитовидната жлеза

Шест продукта, които убиват щитовидната жлеза
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Щитовидната жлеза е един от основните органи в тялото. Тя произвежда хормони, отговарящи за метаболитните процеси, израстването и развитието на организма. Тя е от особено чувствителните органи, чиито функции се нарушават лесно. Дори неправилните хранителни диети оказват влияние върху работата на жлезата. Някои от тях са особено вредни. В следващите редове вижте най-вредните продукти за щитовидната жлеза:

Морското зеле и всички водорасли

Във водораслите съдържанието на йод е значително, те са с най-високо количество на елемента. Затова при някои от заболяванията на щитовидната жлеза специалистите изключват от храненето на болните морските дарове, морските риби, както и всички съдържащи йод продукти.

Дори при нормална работа на жлезата препоръките са да не се прекалява с йодосърържащите храни, за да не се нарушава балансът в организма.

Шест продукта, които убиват щитовидната жлеза

Обикновеното зеле

Всички видове зеле - обикновено, броколи, карфиол причисляваме към полезните зеленчуци, но те са в състояние да нарушат йодния баланс в организма и да попречат на щитовидната жлеза да го усвои. Това не важи само за обработеното зеле.

Соята

Соята и нейните продукти са изключени от менюто на болните, приемащи хормони за щитовидната си жлеза. Изследванията върху пациенти са показали, че през усвояването на хормона спира 1 час след хранене. Затова при проблеми с тази жлеза, соята се изключва от продуктите за консумиране.

Глутенът

Шест продукта, които убиват щитовидната жлеза

Глутенът е изключително вреден продукти за щитовидната жлеза. Пациентите с проблеми с ендокринната система, преминали на безглутеново хранене, са подобрили здравето си. За сега лекарите не препоръчват все още пълен отказ от глутен, но ограничението му се препоръчва поне за да се наблюдава как реагира организмът.

Някои от морските риби

Рибата тон, скумрията, рибата меч са някои от рибите, които е добре да се изключат от храната при индикации за някакъв ендокринен проблем. Живакът е в завишени количества при тях, а той по химичен състав е подобен на йода и се складира в тялото.

Живакът във високи количества не само затруднява работата на ендокринната система, но се смята за вероятна причина за отключване на автоимунни заболявания. Хашимото е автоимунното заболяване, характерно за щитовидната жлеза.

Захарта

Сладкото не е добра храна при евентуални проблеми, характерни за щитовидната жлеза. Нарушената работа на жлезата е индикация за възможни диабетни проблеми, а захарта е най-значимият фактор там.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати