Кога куркумата може да е по-скоро вредна, отколкото полезна

Кога куркумата може да е по-скоро вредна, отколкото полезна

Блогърите и специалистите по азиатската- и по-специално индийската кухня активно препоръчват куркумата като средство за подобряване на здравето и външния вид. Но тази жълта подправка може да бъде вредна, ако едновременно се подлагате и на традиционно лечение.

Куркумата се приготвя от корена на растението Curcuma longa. След като се отстрани твърдата обвивка от корена, пълнежът се смила в жълто-оранжев прах с леко остър, топъл вкус и аромат, напомнящ на портокал и джинджифил. Биологичният състав на куркумата включва желязо, витамини от група В, магнезий, калций.

Куркумата се използва в Индия като част от подправка къри, а в Аюверда – като едно от лекарствата. Тя намира приложение не само в нетрадиционната медицина, но и във фармацевтичната индустрия. Освен това коренът е почти незаменим като боя, в козметологията и в храната. Активното вещество куркумин, придава на праха ярък цвят.

Куркуминът е силен антиоксидант, жлъчегонно и лечебно средство. Той е способен да потиска растежа на вредните бактерии, да повиши съпротивлението на организма в дните на инфекции, по време на химиотерапия. Още, куркуминът може да активира чревната флора, подобрява храносмилането, намалява холестерола и апетита към сладкиши.

Някои лекари, особено в Азия, използват куркумин за лечение на улцерозен колит, при проблеми в устната кухина, за успокояване на гинекологични възпаления, за намаляване на болки в ставите при артрит.

Куркума

Проучвания доказаха ефекта на куркумина върху стомаха. При ежедневна употреба на 2-3 г за два месеца при 75% от пациентите се наблюдава зарастване на стомашната язва.

Но така безвредната и полезна подправка има своя недостатък! Тя е вредна, ако сте в процес на лечение на обструкция на жлъчните пътища.

Куркумата е отлично жлъчегонно средство, но ако започнете да го прилагате по време на обостряне, със сигурност ще получите отрицателен резултат. Признаците на пагубното въздействие на куркумина могат да бъдат гадене и диария.

По време на бременност не е противопоказна, но определено трябва да се консултирате с Вашия лекар. Куркуминът може да повиши активността на матката през първото тримесечие на бременността.

Когато приемате лекарства от куркума, взети под формата на хранителни добавки или подправка към храната, техният ефект е значително засилен. Доказано е, че когато се добави черен пипер към куркумата, неговата смилаемост и ефект се увеличават с 2 000%.

Вече е установено влиянието върху диабетичните лекарства, които намаляват кръвната захар. Това може да доведе до замайване, припадък и кома при хора с диабет.

Куркума и диабет

В допълнение, куркумата разрежда кръвта. Следователно тя не е съвместима с антикоагуланти, които се назначават например при разширени вени или сърдечен удар. Тази комбинация всъщност повишава ефекта на лекарствата и увеличава риска от кървене. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта като аспирин, клопидогрел или варфарин, внимателно следете храната и козметиката си - не трябва да има куркума.

Ако използвате лекарства за намаляване на киселинността в стомаха – фамотидин, омепразол, ранитидин, зантак и циметидин, комбинацията с куркума може да предизвика подуване, гадене и стомашни болки.

Тъй като куркуминът намалява желанието за сладкиши, при лечение на диабет тип 2 може да се предизвика риск от ниска кръвна захар. Това, от своя страна, причинява редица странични ефекти, като замъглено зрение, повишено изпотяване, намалено внимание и памет – повечето от когнитивните функции на мозъка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати