Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Започни час по-скоро да готвиш само с дървена лъжица! Ето защо

Започни час по-скоро да готвиш само с дървена лъжица! Ето защо

ЕлиЕли
Помощник Готвач
412499
Готвене с дървена лъжица

Спомняте ли си едно време как готвеше вашата баба? Беше вкусно, нали? А спомняте ли си какви кухненски инструменти използваше? Шпатула, шприц, пластмасова бъркалка? Без съмнение не е нито едно от изброените. Дали не беше дървена лъжица?

Спомените за това как баба разбърква зелето или картофите на печката с добре познатата дървена лъжица, винаги са едни от най-милите, защото тя го прави с желание. Не само защото гозбите на баба са най вкусни - факт! Причината е и в това, което тя използва, а именно дървената лъжица.

В днешно време почти във всяка кухня има по много пластмасови бъркалки, но по-рядко се среща дървената лъжица, а тя е нещо като мултифункционална помощница. С нея можете да разбъркате нещо, докато е на котлона, да разбъркате салатата, да размажете крем върху тортата.

Ето и няколко причини, поради които дървената лъжица трябва да е на почит в нашата кухня и да се тачи като най-добър помощник на всяка домакиня:

1. Дървената лъжица е използвана още от едно време. Тя е изключително издръжлива, която я прави подходяща да разбъркаме някоя гъста смес или манджата на котлона;

2. Здрава е и ни позволява не само да разбъркаме нещо, без да се огъне, но и за да изстържем нещо загоряло от дъното на тава, тиган или тенджера, без да нараним повърхността на съда. По-добре да изхвърлим телчетата, които са пригодени за почистване на съдове от загорели храни и да ги заменим с дървената лъжица.

3. Всеки от нас използва някакъв прибор, когато готви, за да разбърка ястието си. Колко често сте изгаряли ръцете си, когато забравите прибора върху тигана или тенджерата? Благодарение на дървото, от което се изработва лъжицата, няма такава опасност, защото по своята същност дървото е топлоизолатор и няма да ни изгори, ако случайно я забравим пак. От друга страна, както вече споменахме, няма да нарани повърхността на съда, в който готвим, когато разбъркваме ястието си, за разлика от пластмасовите или металните прибори;

4. Пластмасата, която най-често използваме (под формата на прибор за разбъркване на ястия, като бъркалки например) е вредна за организма ни. При нагряване от нея се отделят частици, които ни вредят. Това е още една причина да използваме дървена лъжица - тя е безвредна за нас, защото се прави от естествени (природни) суровини;

5. По-подходяща е за приготвяне на по-прецизни ястия като кремсупи например;

6. Единственото, за което не е подходяща, е за разбиване на белтъци или сметана. За всичко останало дървената лъжица е един правилен и добър избор.

7. Прави се от естествена суровина, както казахме. Ето защо не трябва да я накисваме, преди да се заемем с измиването ѝ. Трябва да я измием на ръка, а не да я пъхаме в съдомиялната машина, защото дървото може да се подуе и напука, което ще я направи неизползваема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати