Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кога от какви витамини се нуждаем и как да си ги набавим?

Кога от какви витамини се нуждаем и как да си ги набавим?

Кога и от какви витамини се нуждаем и как да си ги набавим?
Снимка: 1

За да запазим здравето си, се нуждаем от витамини и минерали, без значение какъв е хранителният ни режим. Чрез полезните вещества се осигурява правилният растеж на организма и неговата устойчивост на инфекции.

Нуждата от витамини и минерали е постоянна, но не е необходимо да се набавят постоянно под формата на хранителни добавки или лекарства.

Как да познаем от какви витамини се нуждае организмът ни и как да си ги набавим

Бета каротинът

моркови с бета каротин

Антиоксидантът бета-каротин в организма става на витамин А. Той е необходим за яснота на зрението и за сияйна и здрава кожа. Значение има и за имунната система.

Изследвания, проведени преди 15 години, са доказали, че бета-каротинът не е съвсем безобиден, защото завишените дози увеличават риска от рак на белия дроб при тютюнопушене.

Полезните дози се постигат чрез хранителни продукти, съдържащи антиоксиданта, и това са: морковите, сладките картофи, зелените чушки, също и в други зеленчуци и плодове. Така се избягва и опасността от вредните влияния при пушачите.

Калцият

Осигуряването на необходимите дози чрез лекарства не бива да се допуска, особено при жени след менопауза, както и при индикации за образуване на бъбречни камъни. За костите е много важно да има достатъчно калций в организма, но задължително взимането му трябва да е премерено. До 500 милиграма на ден е препоръчителната доза. Млечните продукти и сусамът дават нужните количества за ден.

Фолиевата киселина

пълнозърнест хляб

Последните изследвания върху фолиевата киселина дават индикации, че тя може да създаде предпоставки за поява на тумори, сърдечно-съдови или психически заболявания. Затова препоръчителната доза от 400 милиграма не бива да се надхвърля.

Хранителните продукти, богати на фолиева киселина, са зеленолистните зеленчуци, зеленият боб, цитрусовите плодове, пълнозърнените храни.

Минералът селен

Тялото ни няма нужда от големи количества селен. Може да се набави от ежедневно консумираните храни. Има го в месото, хляба, яйцата и морските деликатеси.

Витамин С

Витамин C трябва да си набавяме ежедневно
Снимка: 1

Ако приемаме витамин С чрез хранителните продукти, той играе ролята на профилактика срещу простудни и вирусни заболявания. Съдържа се най-много в цитрусовите плодове, в горските плодове, броколите, зелените чушки. Той не е лекарство при вече налично простудно заболяване.

Витамин D

С негова помощ се усвоява калцият, а това осигурява здрави кости. Тялото ни получава витамин D при излагане на слънце и прекарване на достатъчно време на открито. Приемът като добавка се препоръчва най-вече на възрастни хора и болни от ревматични заболявания.

Витамин Е

Храни с фолиева киселина, от които се нуждаем

Витамин Е е най-добрият от антиоксидантите. Той се грижи за репродуктивните функции на организма. Кожата, костите и ноктите също зависят от витамин Е.

Храните, които го осигуряват в достатъчни количества витамин E, са ядките, най-вече фъстъците, яйцата, плодовете и зеленолистните зеленчуци. При топлинна обработка този витамин се губи, затова се препоръчва да се набавя от сурови плодове и зеленчуци.

За да си набавяте ежедневно всички тези витамини, приготвяйте на себе си и близките си рецепти като:

- броколи на фурна;

- спаначени запеканки;

- черен дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest